Oprema

Oprema za kanjoning uključuje standardnu alpinističku opremu za penjanje, i posebnu opremu dizajniranu specijalno za boravak u kanjonima sa akcentom na vlažne uslove. Pošto dodatni oprez nikad nije na odmet kada su kanjoni u pitanju, pored standardnih alatki i odela takođe treba misliti na bezbednost koja je na prvom mestu. Hrana i piće su podjednako važni kao i oprema, jer ukoliko se nađete u situaciji da ste zavisni od pomoći spolja i primorani na dugo čekanje, poželećete da ste poneli ekstra pakovanje hrane ili vode. Kanjoni su veoma dinamične sredine. Jednog dana je lepo osvetljeno i lako za navigaciju i kretanje, a već sledećeg vas može iznenaditi velika količina vodenog toka ili mračnije okruženje. Zbog toga budite spremni na najgore i najteže jer su okolnosti promenljive u datom trenutku. Kanjon lako može postati skučeno mesto bez mogućnosti izlaska, tako da treba da razmislite dvaput ukoliko ste klaustrofobični. Izbor opreme je na vama, pa bi ista trebalo da bude vrhunskog kvaliteta jer vam život od toga zavisi. U poslednje vreme, sve više proizvođača pokušava da napravi opremu koja je namenjena za kanjoning i takmiče se međusobno u tome ko će u tim pokušajima biti uspešniji i inovativniji, a onda i postati lider na tržištu. Opremu za kanjoning možemo da podelimo na ličnu i zajedničku, kao i na tehničku i netehničku.

1. LIČNA

1.1 Netehnička

 • Neoprensko odelo (u zavisnosti od temperature vode, vazduha i veličine vodostaja može da bude kratko ili dugačko, a dugačko može da bude jednodelno ili dvodelno). Obično je debljine 5mm, mada u specijalnim slučajevima možeda bude deblje ili tanje.
 • Neoprenske rukavice.
 • Neoprenske čarape (jako važan deo opreme jer su stopala deo tela koji je najviše u vodi).
 • Obuća sa čvrstim đonom jer se sve vreme gazi po kamenju i stenama (postoji i specijalizovana obuća koju nude neki proizvođači i koja u sebi ima i neopren).
 • Čeona lampa.
 • Čutura za vodu.
 • Astrofolija.

 

1.2 Tehnička

 • Pojas (speleo ili alpinistički).
 • Šlem
 • 2 x prusik ( 5-6 mm, 4-5 m).
 • Karabiner, po mogućstvu HMS.
 • Osmica, pirana, reverso ili neka druga alatka za kontrolisano spuštanje niz uže (abzajl).
 

2. ZAJEDNIČKA

2.1 Netehnička

 • Nepromočiva transportna vreća (od veličine vreće i grupe zavisi broj ovakvih vreća, namenjena je za hranu, fotoopremu, kamere, lična dokumenta i sve ostale suve stvari).
 • Klasična transportka ( za užariju i ostale stvari koje mogu da se kvase).
 • Prva pomoć.
 • Upaljač.
 • Nož (perorez).
 • Topografska karta ili GPS

 

2.2 Tehnička

 • Uže (preporučuje se statičko, po mogućstvu da ima obeleženu sredinu, dužina i broj užadi zavise od kanjona, a uvek treba da se ima i rezervno u slučaju nastanka oštećenja ili zaglavljivanja glavnog).
 • Karabineri.
 • Gurtne.
 • Čekić
 • spiter.
 • Spitovi (više komada u rezervi ako u slučaju jakog vodostaja moraju da se prave dodatna sidrišta ili usled oštećenja starih).
 • Ringovi (isti broj kao i spitova, takođe u rezervi jer se postavljaju zajedno).
 • Ključ 13.
 • Klinovi (preporučuju se alkasi koji služe u slučaju teže evakuacije iz kanjona ili eventulno za dodatna sidrišta).
 

3. NEOPRENSKO ODELO

Neoprensko odelo je poput druge kože. Gumeni izolator koji vaše telo štiti od hladnoće, jer hladnoća znači OPASNOST. Takođe vas štiti od direktnog kontakta sa čvsrtim i oštrim stenama. Ispod njega možete nositi još jedan sloj tkanine kako vam se neopren ne bi lepio direktno za kožu. Pošto je debljina odela direktno vezana za količinu toplote koju pruža želećete što deblje odelo, međutim to znači da će vam oprema biti teža za nošenje. Dobro razmislite pre nego što odaberete neoprensko odelo, ono treba da bude kvalitetno opšiveno (najbolja je kombinacija šivenja i lepljenja na šavovima) i valjalo bi da ima dodatno ojačane delove na kolenima, laktovima i zadnjici. Održavanje odela se preporučuje kako pranjem vodom tako i deterdžentima. Ne izlažite ga posle pranja dirketnom i jakom suncu, kao ni visokim temperaturama.

4. OBUĆA

Obuća je u kanjoningu jako važna! Ona mora da pruži potporu vašoj nozi na klizavim i neravnim terenima. Budite svesni da ćete provesti dosta vremena sa potopljenom obućom u vodi, pa nemojte štedeti na istoj. Postoji obuća koja je posebno predviđena baš za kanjoning, a dve odlične firme koje se bave istom su Five Ten i Exum River.

5. UŽE

Uže nije samo uže, već je u ovom smislu hi-tech oprema. Ima ih u raznim dimenzijama i oblicima, a logično bi bilo da vam zbog transporta trebaju lakša i tanja. Uglavnom se preporučuje manje rastegljivo statičko uže od 9 mm, mada je prečnik od 11 mm možda bolji i sigurniji izbor. Imajte ga uvek dovoljno jer nikad ne znate kada može da vam ustreba. Valja imati razne dužine užadi u različitim bojama. Dva kratka užeta lako mogu postati jedno dugačko, a pored toga kada imate uže od dve jedinice možete lakše podeliti teret između 2 osobe. Kada se spuštate niz uže dupliraćete ga pa je tako njegova efektivna dužina prepolovljena. Zbog toga morate imati obeležen centar tj. tačnu sredinu užeta.
Dobra torba ili ranac za nošenje užadi pomoći će vam da ih bezbedno nosite kroz kanjon i da ostanu čista, jer će u kanjonu biti izložena raznim habanjima i naprezanjima. Dobrim održavanjem vaše opreme produžavate njen vek trajanja. Imajte to na umu kad se radi o užadima jer vam od njih često zavisi goli život. Dakle, važno je održavati užad čistim ali iako vam izgleda čisto zbog faktora starenja može biti nesigurno, pa tako nemojte oklevati da staru užad zamenite novim.
Pošto se prljavština ponaša kao abraziv i šteti užadima, valja ih oprati vodom posle završetka neke etape ili celog puta. Nemojte ih prati slanom vodom! U kofu vode sipajte deterdžent, operite uže rukama. Ostavite ga potopljenog u kofi nekoliko sati, a posle toga ocedite uže rukama (provlačite ga kroz osmicu) i ostavite da ga vazduh osuši. Nemojte ga sušiti na suncu jer UV zraci oštećuju materijal. Čuvajte ga na suvom, tamnom i provetrenom mestu. Užad takođe možete prati u veš mašini na mlakoj temperaturi. Dobra je ideja oprati i novu užad jer ćete tako odstraniti fabričke lubrikante koji se koriste prilikom izrade. Obavezno prekontrolišite užad pre upotrebe i izbegavajte kontakt sa kiselinama i alkalnim materijama!
Neki od popularnih brendova što se tiče proizvodnje užadi su: Liberty Mountain ropes, Mammut ropes, New England ropes, Edelweiss ropes, Route 44 ropes, Bluewater ropes.

6. DESENDER

Alatke zakontrolisano spuštanje niz uže (desenderi) su delovi koji kontrolišu brzinu vašeg spuštanja niz uže i povezuju uže sa pojasom. Ima ih raznih u ponudi, ali se u kanjoningu najčešće koriste osmice. Kao što samo ime kaže, imaju oblik broja osam i napravljeni su od čelika ili aluminijuma. Iako se često koriste takođe se često dešava da umrse uže, Zato poslednji u grupi koji se spusta niz uže uz pomoć osmice treba da bude najiskusniji i da strogo vodi računa da se ne umrsi uže jer može doći do njegovog zaglavljivanja. Većina desendera su jednostavne naprave ali ih svakako treba održavati. Sprečite nagomilavanje prljavštine i korozije. Brendovi koji ih proizvode su: Petzl, Black Diamond, Climb High, BMS, CMI i SMC.

7. PLUTAJUĆA OPREMA

S’ obzirom da kanjoni sadrže mnogo akumulirane vode u sebi trebaće vam i nešto plutajuće kako bi ostali na površini vode. Suve vreće sa vazduhom su od velike pomoći.

8. POJAS

Pojasevi se uglavnom koriste alpinistički, mada se oni za kanjoning razlikuju utoliko što imaju dodatak na zadnjici, koji svakako služi svrsi jer će se odelo i oprema mnogo teže pohabati usled čestog spuštati na zadnjici. Valja poneti i jedan par u rezervi za svaki slučaj. Oni su takođe raznih brojeva i veličina, pa ih morate probati pre kupovine, a valjalo bi da imaju podesive kaiševe oko nogu. Ovde se udobnost računa jer ćete dosta vremena provoditi viseći na užetu. Poznate firme koje ih prave su: Petzl, Edelweiss i Black Diamond.

9. ŠLEM

Šlem u kanjonu je bitniji od šlema na gradilištu, pa se tako nošenje istog podrazumeva. Okruženi ste stenama i raznim kamenjem koje vam lako može povrediti glavu, a ponekad se moze desiti i da deo opreme padne sa visine. Takođe treba imati šlem sa propustima za vodu, a veoma kvalitetne šlemove prave firme Petzl i Edelrid.

10. RANAC

Rančevi pravljeni za kanjoning su nepromočivi i imaju dosta zgodnih i namenskih pregrada. Izgledaju glatko a poznate firme koje ih prave su Petzl, Black Diamond, Imlay i SealLine.

11. SUVA VREĆA

Suve vreće su takođe pametna stvar, mada ih možete zameniti plastičnim vrećama za smeće. Prednost suvih vreća je, pored toga što vam stvari i tehniku čuvaju suvim, što su dugotrajne, možete da vidite njihov sadržaj i lake su za upotrebu. Brendovi koji ih prave su: SealLine i Ortlieb.

12. BATERIJSKA LAMPA

Ručne baterijske lampe su veoma bitne u kanjoningu i uvek ih treba imati i pored lampi na glavi. Uglavnom su od aluminijuma, a neke imaju i gumenu oplatu kao pojačanje od udaraca. LED tehnologija je doprinela pouzdanosti kod ovih lampi jer je smanjena potrošnja baterija tako da imate duže vreme osvetljenja. Kanjon brzo postane jako mračno mesto pa vas svetlo ne sme izneveriti, zato ponesite dovoljno rezervnih baterija.

Sve fotografije, tekstovi i materijali sadržani na ovom sajtu su zaštićeni međunarodnim zakonom o autorskim pravima i ne smeju se reprodukovati, distribuirati i postavljati na drugim sajtovima bez prethodne pisane dozvole vlasnika. Predrag Vučković kao fotograf i Extreme Canyoning Team su vlasnici i autori svih materijala sadržanih na ovom sajtu (sa izuzetkom materijala saradnika).