Trening kamp Extreme Canyoning tima

Share on Facebook

Srednjovekovni grad Maglič (Jerinin Grad iz XIII veka) se nalazi na na strmim zapadnim liticama planine Stolovi na samom grebenu neposredno uz reku Ibar, 20 km južno od Kraljeva. Planina Stolovi pripada grupi severnokopaoničkih planina sa najvišim vrhovima Usovica (1375 mnv) i Ciker (1324 mnv).
Zbog brzog i lakog pristupa, prelepog prirodnog ambijenta i srednjevekovnog grada kao i potencijala za izvođenje vežbe ova lokacija je izabrana za prvo sezonsko okupljanje i trening kamp "Extreme" kanjoning tima. Teoretski i praktično je provežbana većina tehnika koje se koriste pri prolasku kroz kanjon, a to su ulazak u abzajl, abzajl, samospasavanje, slobodno penjanje, tehničko penjanje i otpenjavanje. Takođe teorijiski su održana predavanja na temu čvorologije, opasnostima u kanjonima, bivaku, prva pomoć i spasavanje, čuvanje i održavanje lične i zajedničke opreme. Demonstrirane su tipične situacije pri prolasku kroz kanjon i ukazano je na najčešće greške koje se dešavaju u realnim okolnostima. Izanalizirane su i pojedine nekarakteristične situacije u kanjonima. Stariji članovi su uvežbavali njima poznate tehnike dok su novi, mlađi učili na primerima i sticali rutinu. Pokazan je visok stepen solidarnosti među svim učesnicima ovog treninga i još jednom se pokazalo da je ovo tim spreman za velike izazove.
Tvrđava "Maglič" - Smeštena je na vrhu brda, oko koga Ibar pravi oštru okuku čime podnožije brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrda podignuta uzdiže se nekih stotinak metara od dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.
Ne zna se kada je Maglič podignut, ali se smatra da ga je najverovatnije podigao Uroš I posle mongolskih prodora, da bi sprečio prodor novih najezdi kroz Ibarsku klisuru, odnosno da bi zaštitio prilaz svojoj zadužbini Sopoćanima i Nemanjinoj Studenici sa te strane. Druga pretpostavka je da ga je početkom XIII veka podigao Urošev otac Stefan Prvovenčani da bi zaštitio svoju zadužbinu Žiču i Studenicu.
Razvoj srpske srednjevkovne države i njeno pomeranje ka jugu, doprineli su da Maglič izgubi na značaju, kao utvrda u srcu države daleko od granica i potencijalnih osvajača. Usled gubitka na vojnom značaju u grad se smešta sedište srpskog arhiepiskopa Danila II (XIV vek). On je iz Magliča upravljao, kako crkvenim tako i državnim poslovima, a unutar grada je organizovano i pisanje crkvenih knjiga.
Od pada srpske države pod tursku vlast u Magliču je bila smeštena turska posada sve do kraja XVII veka od kada je napušten i prepušten zubu vremena.

Tekst: Miloš Radević i Predrag Milanović

Share on Facebook
Share on Facebook

Sve fotografije, tekstovi i materijali sadržani na ovom sajtu su zaštićeni međunarodnim zakonom o autorskim pravima i ne smeju se reprodukovati, distribuirati i postavljati na drugim sajtovima bez prethodne pisane dozvole vlasnika. Predrag Vučković kao fotograf i Extreme Canyoning Team su vlasnici i autori svih materijala sadržanih na ovom sajtu (sa izuzetkom materijala saradnika).