Lider Extreme Canyoning tima u akciji

Share on Facebook
planina Stolovi

Dva dana posle pisanja lista Pressa o poduhvatu trojice alpinista koji su probijajući se kroz snežne smetove pronašli divlje konje na planini Stolovi, grad Kraljevo organizovao je dopremanje hrane helikopterom. Alpinista Miloš Radević, jedan od lidera i osnivača Extreme Canyoning tima, ponovo je bio u akciji, ovog puta pokazao je pilotu lokaciju na kojoj je video krdo od 30 divljih konja. Tako su ove retke životinje, atrakcija Stolova, u poslednji čas dobile dovoljne količine hrane.

divlji konji na planini Stolovi

Miloš Radević kaže da su nakon objavljivanja teksta u Pressu počeli da ga zovu sa svih strana jer je interesovanje za divlje konje bilo ogromno. - Pozvali su me odmah i iz Štaba za vanredne situacije u Kraljevu, civilnog sektora i Uprave za veterinu kako bih im dao tačne koordinate lokacije gde smo pronašli konje. Dopremanje hrane sa zemlje u ovom trenutku je nemoguće zbog dubokog snega. Ujedno su me zamolili da im pomognem u navođenju helikoptera koji će obaviti nalete i istovariti im hranu, odnosno seno. Pošto odlično poznajem Stolove, nije mi bilo teško da konje iz vazduha lociram, a pronašli smo ih za manje od deset minuta. Bili su na istom mestu gde smo ih mi prethodno pronašli, na južnoj strani planine, jer je tamo sneg manji i mogli su da dođu do nekakve trave - priča Miloš, koji je osvojio brojne svetske vrhove - Monblan, Ararat, Gran Paradizo na Alpima. U nekoliko naleta helikoptera konjima je istovareno 60 bala sena, odnosno ukupno oko hiljadu kilograma kabaste hrane, što bi trebalo da osigura njihovo preživljavanje tokom ove izuzetno jake zime. Miloš kaže da ne zna koji je prizor bio lepši kada je ugledao krdo, sa zemlje ili iz vazduha. - Osećaj je fantastičan. Krdo predvode dva prelepa pastuva. U krdu je dosta mladih konja i ždrebica, koje su već noseće i verovatno će se uskoro oždrebiti. I pored sibirske zime, oni su opstali - priča ovaj hrabri planinar.

Miloš Radević

Kao što je Press pisao, hrabri alpinisti uspeli su po snežnoj mećavi u planinskim bespućima nedavno da lociraju tridesetak konja za koje se strahovalo da su uginuli. Miloš Radević tada je rekao da je njih troje krenulo u opasnu avanturu jer pre toga mesec dana niko o njima nije znao ništa, a mnogi su i prognozirali da su se smrzli, uginuli od gladi ili da su ih vukovi rastrgli. Posle nekoliko sati probijanja kroz sneg i prevaljujući visinsku razliku od skoro 1.000 metara, konji su pronađeni na južnoj strani Stolova jer je tamo sneg bio malo manji, pa su konji mogli da dođu do trave. Na pitanje da li mu imponuje što je baš on bio pokretač akcije spasavanja konja, Miloš bez lažne skromnosti kaže da bi bilo neprirodno da je drugačije. - Drago mi je da smo uradili nešto dobro, da su konji sada dobro i da svi sada znaju da su živi i zdravi, jer pre toga niko nije znao ništa o njima. Mislim da je i list Press, pored mene, imao ogromnu ulogu, jer ste prvi pisali o konjima i time pokrenuli „medijsku lavinu", tako da je sve završeno brzo i uspešno - kaže alpinista Miloš Radević. Deo hrane iz vazduha je spušten i u rezervat za divokoze, koji na ovoj planini ima javno preduzeće "Srbijašume".

Srbijašume

Još informacija pogledajte na sajtovima:
www.pressonline.rs
www.blic.rs

Sve fotografije, tekstovi i materijali sadržani na ovom sajtu su zaštićeni međunarodnim zakonom o autorskim pravima i ne smeju se reprodukovati, distribuirati i postavljati na drugim sajtovima bez prethodne pisane dozvole vlasnika. Predrag Vučković kao fotograf i Extreme Canyoning Team su vlasnici i autori svih materijala sadržanih na ovom sajtu (sa izuzetkom materijala saradnika).