Kroz kanjon iz drugačije perspektive

Share on Facebook

Evo jedinstvene priče o kanjonima iz potpuno drugog ugla, iz vazduha. Jedan od naših prijatelja i članova Extreme Canyoning tima, a ujedno i jedan od najboljih letača u svetu u akro paraglajdingu, Petar Lončar, izveo je let iznad kanjona Waimea na havajskom ostrvu Kauai. Materijal koji vam dostavljamo je vrlo ekskluzivan i dobili smo ga odmah nakon njegovog leta iznad ovog potpuno neverovatnog kanjona.

Havai

Waimea kanjon, takođe poznat kao veliki kanjon na pacifiku, veličine 16 km dužine i 900 m dubine, nalazi se na zapadnoj strani ostrva Havajskog ostrva Kauai. Waimea na havajskom označava crvene vode koje su nastale erozijom crvene zemlje u kanjonu. Ovaj kanjon nije zahtevan za prolazak i pored njegovog zastrašujućeg izgleda, pa se u ponudi nalaze komercijalne ture helikopterom, terenskim vozilima ili trim stazama blizu reke, kao i rafting jednim delom reke koja kroz kanjon protiče.

Kao jedno od najvlažnijih i kišovitih mesta na planeti, kanjon je formiran stalnim procesom erozije i sloma vulkana koji je stvorio Kauai ostrvo i Waimea kanjon.

Podnožje kanjona ili Na´Pali obala sa uskim dolinama i liticama koje se završavaju u moru pruža neverovatan pogled u pravcu kanjona. Na´pali obala prostire se celom dužinom kanjona od 16 km kroz neverovatne litice, pećine i vodopade. Posebnu lepotu čitave ove oblasti daju zelena boja koja se tokom cele godine ne menja zbog velike vlage i stalnih padavina, i crvena zemlja koja je nastala od erozije vulkana. Državni park Waimea važi za jedan od najposećenijih parkova na Havajskim ostrvima.

Petru se u ovoj ekspediciji pridružio i Red Bull pilot Veso Ovčarov, i zajedno iza sebe imaju mnogo uspeha. Trenutni su svetski rekorderi u broju okreta u najtežoj figuri u akrobatskom letenju “infinity tumbling”. Petar je i nacionalni rekorder u visinskom letenju koji je postigao u Pakistanu letevši na 6688 m. Prvi deo ekspedicije Petar i Veso su leteli na ostrvu Oahu, gde su ujedno prikupljali materijal za dokumentarni film i uživali u lepotama koje ovo ostrvo nudi.

Druga lokacija je bila ostrvo Maui gde su leteli sa vrha vulkana Haleakala, što u prevodu znači “kuća sunca”, i visine od 3200 metara. Finalna destinacija je bila ostrvo Kauai i kanjon Waimea, sa svim svojim lepotama.

Vidimo se sa Petrom Lončarom i u nekom od naših kanjona i iz naše perspektive!

Tekst: Petar Lončar/petarloncar.com
Foto: Stefan Iliev

Sve fotografije, tekstovi i materijali sadržani na ovom sajtu su zaštićeni međunarodnim zakonom o autorskim pravima i ne smeju se reprodukovati, distribuirati i postavljati na drugim sajtovima bez prethodne pisane dozvole vlasnika. Predrag Vučković kao fotograf i Extreme Canyoning Team su vlasnici i autori svih materijala sadržanih na ovom sajtu (sa izuzetkom materijala saradnika).