Kanjoning ne mora da bude ekstremna aktivnost

Share on Facebook

Šetnja kanjonom može biti nezaboravan doživljaj i ne mora nužno da bude ekstremna aktivnost, kako je mnogi nepoznavaoci ove discipline doživljavaju. Većina kanjona u našem regionu i u Srbiji može da se prođe peške i bez neke veće profesionalne opreme, pa je veoma preporučljivo da, ukoliko imate mogućnosti, i sami osetite čari netaknute prirode u nekom kanjonu. Kroz ovaj kratak text EXTREME CANYONING team će pokušati da vas motiviše i da vam naznači da sa nama možete da uživate na različite načine koristeći određene šetačke kanjone, vodopade, prelepe izvore i sve ostale mogućnosti koje vam boravak u prirodi pruža.
U prirodi možete da vežbate jogu ili prosto meditirate (što smo i mi sami uradili kako bi stvorili ovu priču i kroz nju predstavili još neke od mogućnosti koje možete doživeti uz nas ili jednostavno po nekom samostalnom izboru). Pronađite neko prijatno mesto pored vodopada, ispod drveta ili negde gde vam se u datom okruženju učini prijatno i jednostavno se opustite, zatvorite oči i uživajte u toplim zracima sunca. Možete da uživate u nekoj knjizi ili slušate muziku na svom mp3 plejeru, a sve to na svežem vazduhu. Istražujte svoju okolinu, jer su proleće i leto pravi period za to.
Sigurno ste primetili osetnu klimatsku promenu, bar na našem podnevlju, gde gotovo da i nema prelaznih perioda kakvi su proleće i jesen, već se vreme naglo promeni iz hladnog u toplo i obrnuto. Ovakve nagle klimatske promene imaju negativno dejstvo na ljudski organizam, pa je dosta onih koji se na takvo vreme žale, što zbog svojih hroničnih bolesti što iz nekih drugih, njima znanih razloga. Bilo da ste se pronašli u ovim kategorijama, ili pak spadate u one ljude koje ovo uopšte ne dotiče, trebalo bi da toplo vreme koje predstoji maksimalno iskoristite za aktivnosti u prirodi i na čistom vazduhu.
Proleće (kalendarsko, ako ne klimatsko) je vreme kada priroda poprima vedrije boje i kada boravak u njoj predstavlja pravo uživanje. Zaboravićemo na trenutak zimski period koji je za nama, a u kome smo nabacili koji kilogram više, i fokusiraćemo se na mogućnosti koje nam se pružaju u prirodi. Što ste dnevno aktivniji to ćete se bolje osećati, a ovo vam je sigurno poznato ukoliko se bavite nekim sportom. Za one koji tvrde da nemaju energije da se bave sportom, podsetićemo da bavljenje sportom tj. fizičkom aktivnošću, povećeva nivo energije, što je svakako korisno i na ostalim poljima u životu i daje zdraviju i svežiju perspektivu o životu uopšte.
Naučno je dokazano da vežbe u prirodi drastično utiču na fizičko i psihičko zdravlje pojedinca, a sama istraživanja pokazuju da je program vežbanja u prirodi jednako delotvoran kao i lečenje antidepresivima kod blage i srednje depresije.
Sunce je postalo nemilosrdno i zato je ponekad ležanje na morskim plažama i previše iscrpljujuće za neke ljude. Zato, letnju vrelinu treba da iskoristite u druge svrhe i da se uputite na planine, gorska jezera i kanjone u kojima ćete toliko pozitivne energije da sakupite da nećete znati šta sa njom da radite.
Sigurni smo da ste se pronašli negde u ovom tekstu, a bez obzira na to gde pripadate i koliko godina imate, priroda nikako ne može da vam škodi, već naprotiv, uživajte u njoj što više možete, a mi ćemo vam svesrdno pomoći da od prirode izvučete maximum.

Vaš EXTREME CANYONING tim!

Fotografija: Predrag Vučković

Share on Facebook
Share on Facebook

Sve fotografije, tekstovi i materijali sadržani na ovom sajtu su zaštićeni međunarodnim zakonom o autorskim pravima i ne smeju se reprodukovati, distribuirati i postavljati na drugim sajtovima bez prethodne pisane dozvole vlasnika. Predrag Vučković kao fotograf i Extreme Canyoning Team su vlasnici i autori svih materijala sadržanih na ovom sajtu (sa izuzetkom materijala saradnika).