Kanjon Škurda u X-Fitness magazinu

Share on Facebook

X-Fitness magazin kao jedan od najboljih srpskih magazina za fitness, wellness, spa i sports u svom 67 internet izdanju donosi priču o sjajnom kanjonu Škurda koji je naš Extreme Canyoning tim prošao početkom novembra ove godine. X-Fitness magazin je dostupan za čitanje potpuno besplatno na portalu www.xfitness.rs

X-Fitness magazin 67

Ekipa Extreme Canyoning tima više puta pred sam kraj godine i kanjoning sezone organizuje akcije prolaska kanjona tako da se odavno već može govoriti o tradiciji. Ovaj put u drugoj polovini novembra smo se "nameračili" na impozantan kanjon Škurde iznad Kotora sa 640 metara visinske razlike. Impozantnost ovog kanjona se ogleda u čestim vertikalama koji počinju sa branom iz vremena Austro-Ugarske i koje se strmoglavo sa Lovćena spuštaju neposredno pored tvrđave i starog grada Kotora.

Kod Gradskog vodovoda Škurde u Kotoru počinje naša tura. Kanjonu smo pristupili sa poznate markirane staze koja vodi od starog grada do Kotora i na tom mestu ova kotorska reka završava svoj kanjon, a istorija započinje priču o putu koji su opisivali Vuk Karadžić, Ljubomir Nenadović i mnogi drugi ističući da je to teško savladiv put i za pešake i za životinje.

Kanjon Škurda u magazinu X-Fitness 67

Stari, crnogorski, pešački put počinje sa svega 6 metara nadmorske visine. On je jedan od pet puteva koji vode iz Kotora. Kažu da je izgrađen na predlog i uz finansijsku pomoć vladike Petra II. Njime su stari Crnogorci silazili u Kotor, koji beše najveće crnogorsko pazarište. Iznosili su njeguške specijalitete, u svet slali poštu, a u suprotnom pravcu, na Njeguše i Cetinje, iznosili ulje, brašno, so, primorsku hranu i ostale potrepštine. Iznosilo se ovim putem i oružje, ali i knjige, pa i obećanja stranih delegacija. Danas njime idu samo trekeri.

Krećemo se severnim obodom tvrđave Sveti Ivan (San Đovani) savladavajući jednu po jednu serpentinu i brojeći iste u sjajnom raspoloženju. Što se više uvećava broj kotorskih serpentina, pogled na Boku i kotorske bedeme postaje sve otvoreniji.

Celinu bedema čine zidovi: oko grada, iznad grada, zidovi oko brda i tvrđava Sveti Ivan na vrhu istoimenog brda. Isti su dugi oko pet kilometara, visoki do 20m, a široki mestimično i do 10 metara.

Kanjon Škurda u magazinu X-Fitness 67

Dolaskom do prve kuće dolazimo do mesta gde se naš put ka ulasku u drugi deo ove grdosije od kanjona razdvaja i vodi nas u potpuno drugom smeru. Ovog puta nam je prioritet na fotografijama i video snimcima, a sa obzirom koliko je dan kratak u ovo doba godine to je jedan od najvećih razloga zašto smo se odlučili za prolazak samo donjeg dela kanjona. Pratimo usku stazicu koja nas vodi ulevo na brdo suprotno od onog kojim smo došli. Još blagih uspona nam ne predstavlja problem jer pogled na Kotorski zaliv odvlači i misli i pažnju od svega ostaloga. Poslednji uspon uz reku odronjenog kamenja nam daje signal da smo blizu, jer lokaciju u potpunosti prepoznajemo od prethodnog našeg ulaska u donji deo ovog kanjona. Nakon kraćeg vremana izlazimo na višlji deo odakle se čuje stidljivi huk vode. Ubrzo smo počeli i spuštanje ka mestu gde ćemo i početi našu današnju avanturu ka kom nas sve vreme vodi uska i relativno dobro obeležena stazica.  Neverovatno toplo vreme za ovo doba godine nas tera da se odmah pokvasimo i rashladimo u vrlo malenom nivou vode koja lagano teče u smeru kojim ubrzo treba da krenemo.

Kanjon Škurda u magazinu X-Fitness 67

Sidrišta ima u izobilju, najčešće dvostrukih ili trostrukih ne tako retko na više mesta za istu vertikalu. Takođe, svaka i najmanja vertikala ili kosina imaju svoje sidrište tako da nije neophodno otpenjavanje što ubrzava sam prolazak. U početku vrlo kratko imali smo nešto malo tekuće vode, da bi kasnije kanjon bio potpuno suv osim na retkim rupama u steni popunjenim stajaćom vodom. U mirnoj atmosferi, skoro bez adrenalina ali i žurbe uživali smo u skulpturi zidova i prelepim dvoranama koje je voda valjala godinama. Bez tekuće vode i huka reke mogao se čuti svaki korak, udarac kamena o kamen ili zveckanje opreme. U mirnom ritmu, kakav je bio i veći deo dana, izašli smo iz kanjona pred kraj ionako kratkog dana sa sjajnim fotografijama i do sada neuobičajenim snimcima koji će upotpuniti bogatu arhivu EXTREME CANYONING tima.

Tekst: Miloš Radević / extremecanyoning.com
Foto: Predrag Vučković / extreme-photographer.com

Sve fotografije, tekstovi i materijali sadržani na ovom sajtu su zaštićeni međunarodnim zakonom o autorskim pravima i ne smeju se reprodukovati, distribuirati i postavljati na drugim sajtovima bez prethodne pisane dozvole vlasnika. Predrag Vučković kao fotograf i Extreme Canyoning Team su vlasnici i autori svih materijala sadržanih na ovom sajtu (sa izuzetkom materijala saradnika).