Kanjon Izubre - najlepši kanjon u periodu velikih voda

Share on Facebook

U situaciji kada je većina reka u Srbiji nadošla i kada su u mnogim mestima pretile poplave i klizišta, odlučili smo se neplanirano da "iskoristimo situacju" i da prodjemo i uslikamo kanjon Izubre,  koji je upravo najlepši u periodu velikih voda.
Reka Izubra nastaje od Popove reke i potoka Bosljani, pripada rezervatu biosfere Golija i pod zaštitom je države. Sa leve strane obala je dosta nepristupačnija i strmija pa lokalno stanovništvo ovaj deo naziva Buče iznad kojeg se nalaze Krljani, sa nekoliko kuća koje su najblže kanjonu. Do kanjona se najlakše stiže sa Ibarske magistrale od mesta Brvenik, asfaltiranim putem do mesta Rudno. Zatim se od  Rudna nastavlja pravo makadamskim putem ka Bzoviku gde se skreće levo niz brdo sve do napuštene info kuće koju je neko uspeo da pretvori u štalu. Pedeset metara posle info kućice odvaja se markirana planinarska staza koja napušta makadamski put koji vodi u Deviće. Na ovom mestu postoji i jasno uočljiva tabla, znak na kojem piše Izubra. Staza koja prolazi neposredno pored kanjona Izubre završava se u Devićima tako da je kanjonu moguće pristupiti i iz mesta Devići odakle bi se krenulo uz brdo markiranom stazom. Na stazi se nalazi i nekoliko oborenih stabala pa je prolazak na pojedinim mestima moguć uz pomoć provlačenja, preskakanja i obilaženja.
Kanjon Izubre ne može se okarakterisati spektakularnošću velikih stena, skulpturom zidova velikih dimenzija i nemogućnosti izlaska iz kanjona pre njegovog završetka, ali zato svojom ambijentalnom lepotom, bogatim vodenim tokom i pristupačnošću sigurno da. Izubra je najlepša i najatraktivnija u proleće i posle obilnih kiša. Mogu je obilaziti i uslikati planinari i turisti bez posebne tehničke opreme. Jedino je  nepristupačnija prva kaca uzvodno koja se sastoji od tri četiri kaskade od kojih je najveća 15-tak metara kroz koju je nemoguće proći bez klasične opreme za kanjoning. Zidovi su u potpunosti prekriveni mahovinom pa je skroz zadivljujući prizor uz buku vode unutar ove kace. Od siline vode i velikog pada, na sve strane se raznosi najsitnija vodena prašina tako da je vrlo brzo mokar svako ko se iole približi slapovima. Cela dolina je popunjena velikom i gustom mešovitom šumom gde dominiraju velika stabla bukve i graba, a od zimzelenog drveća smrča. Drveće smo takodje koristili i kao sidrište pri spuštanju niz slapove tako da nije bilo potrebe tražiti bilo kakve druge opcije. Veliki broj popadalih stabala nalazio se i u vodi, što nam je u svakom slučaju dobro došlo kao oslonac u nabujaloj i opasnoj vodi, kao i pri prelasku sa jedne strane obale na drugu, ali i da upotpuni po neku fotografiju. Posle ovog impresivnog dela reka nastavlja jednim kraćim delom kao i svaka planinska reka, a planinarska staza ostaje tik uz vodu. Posle par stotina metara u Izubru se sa desne strane uliva potok Glibovac, koji se sliva direktno sa vrha Crepuljnik i često je bez vode. Medjutim, ovoga puta je po vodenom toku bio u rangu Izubre, i bez posebne opreme skoro je bilo nemoguće proći ga, a ne okvasiti se. Ispod ovog dela nizvodno, voda je bila značajno veća i jača, dok su vodopadi uglavnom otvorenijeg tipa, ne izraženo visoki i jasno vidljivi sa planinarske staze. U svakom slučaju, svaki vodopad je na svoj način lep, a ne retko u kadru bi bilo i po nekoliko njih u nabujaloj Izubri. Pristupačnost ovim slapovima nam je dala prostora da se opustimo i uživamo u potpunosti u svakom detalju. Bajkovita šuma i dosta vlage pogoduje daždevnjacima, pa smo pred sam kraj ugledali jednog. Važno je pomenuti i da ovaj kraj obiluje sa divljačima, a čak se i jedan potez iz tog razloga naziva Srnjača.
U Izubru ćemo se svakako ponovo vratiti, a najviše iz razloga jednostavne pristupačnosti za sve one koji se i ne bave profesionalno kanjoningom ili bilo kojom sličnom sportskom aktivnošću.

Photo: Predrag Vučković/extreme-photographer.com
Tekst: Miloš Radević/extremecanyoning.com 

Share on Facebook
Share on Facebook

Sve fotografije, tekstovi i materijali sadržani na ovom sajtu su zaštićeni međunarodnim zakonom o autorskim pravima i ne smeju se reprodukovati, distribuirati i postavljati na drugim sajtovima bez prethodne pisane dozvole vlasnika. Predrag Vučković kao fotograf i Extreme Canyoning Team su vlasnici i autori svih materijala sadržanih na ovom sajtu (sa izuzetkom materijala saradnika).