Extreme Canyoning u X-Fitness Magazinu BiH

Share on Facebook
X-Fitness magazin BiH

Kada se pomene "kanjoning" (canyoning) većina vas pomisli da je to "samo" šetnja pored korita reke koja sa nalazi u nekoj lepoj i dubokoj klisuri, kanjonu ili eventualno rafting ili splavarenje. Međutim, pravi termin kanjoning ili ekstremni kanjoning ne podrazumeva ništa od pomenutog već se prvenstveno misli na ekstremni sport koji se odnosi na tehnički prolaz kroz kanjon sa uglavnom alpinističkom, speleološkom i ronilačkom opremom. Samim tim što su kanjoni ovog tipa jako nepristupačni i van domašaja većine ljudi, pretstavljaju pravo bogatstvo netaknute prirode koje je voda vekovima po svojoj želji vajala, klesala i oblikovala. Tako su nastali fascinantni i neopisivi oblici kamenih figura i skulptura zidova, vodopadi, kazani, bazeni, sifoni, kade, ponori, uski hodnici i procepi, amfiteatri, horizontalne i vertikalne terase… koji su nezamislivi i nestvarni za svakog posetioca. Naravno, tu je i ceo sistem biljnog životinjskog sveta koji je nezaobilazni deo celine. Najčešće možete da vidite žabe raznih veličina, guštere, poneku zmiju i ribu tako da možete lako da povežete lanac ishrane u kanjonu, a nije retko ni da ugledate neku veću pticu grabljivicu u svom skrivenom gnezdu. Od biljnog sveta u ovoj vlažnoj sredini nestvaran utisak ostavlja mahovina poput najmekanijeg tepiha koji može da se zamisli i koja daje vodi živost i tirkizno-zelenu boju. Tu su i razna niska rastinja, po neki cvet i razne vrste drveća koje često raste i na nemogućim mestima u sred stene. U svakom slučaju, drvo može da vam posluži kao najpouzdaniji oslonac (sidrište) za postavljanje opreme (užarije) pri spuštanju niz vodopade i vertikale. Ukoliko nema drveća, potražićete oslonac u vidu nekog većeg i pogodnog kamena ili dela stene koji možete da obmotate, a da se pritom uže na zaglavi. Ako ni to nije moguće, postavlja se veštačko sidrište, tako što se diskretno buši stena odgovarajućom opremom i postavlja veštačko sidrište na najpogodnijem mestu i van domašaja vodenog toka zbog njegove trajnosti.

Extreme Canyoning u X-Fitness magazinu BiH

Iako po opisu kanjoni deluju kao savršena mesta za posetioce oni kriju i svoje opasnosti i predstavljaju izuzetno dinamične sredine. U jednom trenutku mogu da budu idealni, sunčani, topli, a u drugom mračni, hladni, sa dosta vode i opasnosti i najčešće bez mogućnosti lake evakuacije pre završetka kanjona ili pomoći spolja. Samim tim svaka povreda u kanjonu može da bude neugodna, kao i bilo koja nemogućnost daljeg napredovanja kroz kanjon usled gubitka dela opreme, zaglavljivanja užeta, smrzavanja u hladnoj vodi i sl. Uz to se zna da povratka nazad NEMA!
Tehnike koje se koriste pri ovom sve popularnijem mladom i ekstremnom sportu su kontrolisano spuštanje niz uže (abzajl), hodanje po vodenom toku i eksponiranom terenu, penjanje i otpenjavanje, plivanje, skakanje u vodu, provlačenje kroz uske procepe. Takodje je bitna orjentacija za pronalaženje rute i ulaska u kanjon kao i izlaska jer se kanjoni uglavnom nalaze na skrivenim i zabačenim mestima van uređenih staza. Najčešće se ovim sportom bave iskusni alpinisti i speleolozi, a početnicima se nikako ne preporučuje da se samostalno upuštaju u ovaj vid aktivnosti.
Vreme prolaska kroz kanjon može da bude od 2 do 12 sati i više, u zavisnosti od tehničke zahtevnosti, težine i dužine samog kanjona, kao i od toga kolika je grupa i kakva je spremnost i opremljenost onih koji ga osvajaju. U nekim kanjonima mora da se prespava jer je nemoguće proći ih u jednom danu, za dana, jer se po noći ni kroz jedan kanjon po pravilu ne prolazi.
Dakle, kanjoni mogu biti ekstremno teški za prolazak ili izuzetno laki, ali naglasak u ovom sportu je pre svega na estetici, zabavi i avanturi pre nego na tehničkoj težini. Uz dobar tim i iskusne vodiče kanjoning postaje pristupačan ogromnoj većini rekreativaca i neprofesionalaca koji žele da se okušaju u ovom sportu. Broj ljudi svih dobi i stepena spremnosti koji se bave ovom aktivnošću konstantno se povećava širom sveta pa i kod nas. Rute za kanjoning postaju svakim danom sve popularnije. U našem okruženju je najpopularniji kanjon Nevidio koji se nalazi na obroncima Durmitora u Crnoj Gori, dok primat najpopularnijeg u Srbiji još uvek drži Tribuća koja se nalazi blizu Bajine Bašte. Ako ste zainteresovani, možete da pronađete i ostala pogodna mesta i lokacije za ovaj sport u kanjonima našeg okruženja (Srbija, Crna Gora, Makedonija, Slovenija). Neke od vodećih zemalja u kanjoningu su Francuska, pogotovu na ostrvu Korzika koje se još zove ostrvo kanjona, Grcka, Italija, Novi Zeland, Australija, SAD, Jordan i mnoge druge.
Prolaz kroz kanjon je rečima neopisiva avantura koju bi trebalo da doživi svako ko želi od života najbolje, a ume da uživa u lepotama prirode naspram kojih je sve ostalo, što čini našu svakodnevnicu, zanemarljivo i smešno! Kada prođete kanjon i sednete na neku od stena u podnožju, da sumirate trenutne utiske, jedna od misli koja vam se mota po glavi jeste: "Ah, upravo sam osvojio(la) bitku sa prirodom!".

Tekst: Miloš Radević

Sve fotografije, tekstovi i materijali sadržani na ovom sajtu su zaštićeni međunarodnim zakonom o autorskim pravima i ne smeju se reprodukovati, distribuirati i postavljati na drugim sajtovima bez prethodne pisane dozvole vlasnika. Predrag Vučković kao fotograf i Extreme Canyoning Team su vlasnici i autori svih materijala sadržanih na ovom sajtu (sa izuzetkom materijala saradnika).