Extreme Canyoning u Travel Magazinu

Share on Facebook
Travel magazin

Proleće je idealno vreme za avanture u prirodi. Zato vam u ovom broju predstavljamo mladi sport koji u Srbiji i svetu privlači sve više poklonika - kako profesionalaca (alpinista, speleologa i ekstremnih sportista), tako i rekreativaca svih uzrasta i stepena fizičke spremnosti.
Mnogi od vas verovatno nikada nisu čuli za kanjoning, a ako mislite da znate šta ovaj sport podrazumeva, prva asocijacija biće vam splavarenje (rafting) ili šetnja uz korito reke u nekoj prelepoj klisuri. Kanjoning je zapravo sport, odnosno ekstremni sport, koji podrazumeva tehnički prolaz kroz kanjon, uglavnom sa alpinističkom, speleološkom i ronilačkom opremom.
Ali ne dozvolite da vas ove reči uplaše. Kanjoni mogu biti ekstremno teški za prolazak, ali i izuzetno laki, a naglasak u kanjoningu je pre svega u estetici, zabavi i avanturi, a ne u tehničkoj težini. Ukoliko imate iskusne vodiče koji će intenzitet izazova prilagoditi vašem afinititetu i mogućnostima, rekreativna tura osvajanja kanjona biće vrhunsko iskustvo. Pri osvajanju lakših kanjonja neće vam biti potrebna ni profesionalna oprema.

Extreme Canyoning u Travel magazinu

Pošto su uglavnom nepristupačni i van domašaja većine ljudi, kanjoni predstavljaju oaze netaknute prirode, koje je voda oblikovala tokom dugog vremenskog perioda. Fascinantni prizori kamenih skulptura, vodopada, kazana, bazena, sifona, ponora, uskih hodnika i procepa, amfiteatara i terasa, ostaviće vas bez teksta. Zbog specifičnog mikroekosistema kanjona, ovde ćete biti u prilici da vidite neobične i retke biljne i životinjske vrste, od kojih su najčešće žabe, gušteri i ribe, a ukoliko budete pažljivo gledali, videćete i poneku pticu grabljivicu u svom skrivenom gnezdu. Drveće, koje često raste i na nemogućim mestima usred stena, poslužiće kao najpouzdaniji oslonac (sidrište) za postavljanje opreme. Tehnike koje se koriste u ovom sportu su kontrolisano spuštanje niz uže (abzajl), hodanje po vodenom toku i eksponiranom terenu, penjanje i otpenjavanje, plivanje, skakanje u vodu i provlačenje kroz uske procepe. Orijentacija je izuzetno bitna za pronalaženje rute i ulazak u kanjon, ali i za izlazak iz kanjona, jer se oni uglavnom nalaze na skrivenim i zabačenim mestima van uređenih staza. Zbog ovoga se početnicima nikako ne preporučuje da se sami upuštaju u avanturu osvajanja kanjona, već samo uz stručnu pratnju iskusnih alpinista i speleologa koji se bave kanjoningom.
Nikada ne smete zaboraviti da pored prirodnih lepota koje oduzimaju dah, kanjone odlikuju i brojne opasnosti sa kojima pravilno mogu da se suoče samo profesionalci. U ovim dinamičnim sredinama vremenski uslovi se brzo menjaju i dešavaju se nepredviđene situacije, pa preti opasnost od smrzavanja, povređivanja, zaglavljivanja užeta, gubljenja delova opreme i sl., zbog čega se preporučuju isključivo vođene ture. Kanjoni u našem regionu donedavno su bili potpuno nepoznati, ali je preteklih nekoliko godina, sa porastom popularnosti kanjoninga, situacija počela da se menja. Najpopularniji je spektakularni kanjon Nevideo, koji se nalazi na obroncima Durmitora u Crnoj Gori i koji je dostupan samo tokom određenih perioda u godini. U Srbiji je najznačajnija Tribuća u blizini Bajine Bašte, koja će od proleća biti dostupna za komercijalne ture. U regionu se po kanjonima izdvajaju još Makedonija i Slovenija, a u svetu Francuska (naročito Korzika, čiji je nadimak Ostrvo kanjona), Grčka, Italija, Novi Zeland, Australija, SAD, Jordan i mnoge druge zemlje. Za sve informacije u vezi sa kanjoningom u Srbiji i svetu, kao i o opremi potrebnoj za ovaj sport, možete posetiti sajt Extreme Canyoning Team-a: www.extremecanyoning.com, gde se možete informisati i o komercijalnim ekspedicijama koje će početi da se organizuju od proleća. Extreme Canyoning Team je ekipa posebno obučenih ljudi, specijalizovanih u oblasti planinarstva i ekstremnih sportova, koji su odlučili da svoja znanja prenesu širem krugu ljudi i da u Srbiji promovišu ovaj mladi i sve popularniji sport. Oni se trude i da sa svake ekspedicije donesu što više kvalitetnog video i foto materijala, kojim uspevaju da dočaraju svoje ekstremne avanture i da nam približe lepote nedostupnih lokacija koje osvajaju. Zato je savet i svima onima koji žele da se ovog proleća odvaže na osvajanje kanjona: Ne zaboravite svoj fotoaparat!

Tekst: Predrag Vučković i Danijela Ljubenović

Sve fotografije, tekstovi i materijali sadržani na ovom sajtu su zaštićeni međunarodnim zakonom o autorskim pravima i ne smeju se reprodukovati, distribuirati i postavljati na drugim sajtovima bez prethodne pisane dozvole vlasnika. Predrag Vučković kao fotograf i Extreme Canyoning Team su vlasnici i autori svih materijala sadržanih na ovom sajtu (sa izuzetkom materijala saradnika).