EXTREME CANYONING U PLANINARSKOM GLASNIKU

Share on Facebook

U novom izdanju Planinarskog Glasnika objavljena je priča o kanjonu Izubre. Kanjon Izubre ne može se okarakterisati spektakularnošću velikih stena, skulpturom zidova velikih dimenzija i nemogućnosti izlaska iz kanjona pre njegovog završetka, ali zato svojom ambijentalnom lepotom, bogatim vodenim tokom i pristupačnošću sigurno da. Izubra je najlepša i najatraktivnija u proleće i posle obilnih kiša.

Planinarski glasnik

Krajem aprila, kada je većina reka u Srbiji nadolazila i kada su mnogim mestima pretile poplave i klizišta, odlučili smo da „iskoristimo situaciju” i da prođemo kanjonom Izubre, koji je najlepši u periodu velikih voda. Izubra nastaje od Popove reke i potoka Bosljani, pripada području Parka prirode „Golija”, koji je 2001. godine Uredbom Vlade Republike Srbije svrstan u prvu kategoriju zaštite kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. Izubra se uliva u Sudenicu kod sela Devići. Sa leve strane obala je nepristupačnija i strmija. Lokalno stanovništvo ovaj deo naziva Buče, a iznad se nalaze Krljani sa nekoliko kuća koje su najbliže kanjonu. Do kanjona se najlakše stiže sa Ibarske magistrale od mesta Brvenik, asfaltiranim putem do Rudna. Od Rudna se nastavlja pravo, makadamskim putem do zaseoka Bzovik, gde se skreće levo nizbrdo do napuštene „info” kuće. Pedeset metara posle „info” kućice odvaja se markirana planinarska staza, pa napušta makadamski put koji vodi u Deviće. Na ovom mestu postoji jasno uočljiva tabla na kojoj piše „Izubra”. Staza koja prolazi neposredno pored kanjona Izubre završava se u Devićima, tako da je kanjonu moguće pristupiti i iz Devića. Na stazi se nalazi i nekoliko oborenih stabala, pa je prolazak na nekim mestima moguć provlačenjem, preskakanjem, ili obilaženjem.

Planinarski glasnik - kanjon Izubre, Extreme Canyoning Team

U kanjonu Izubre nema velikih stena, zidova velikih dimenzija, ali zato svojom ambijentalnom lepotom, bogatim vodenim tokom i pristupačnošću, sigurno, privlači pažnju. Izubra je najlepša i najatraktivnija u proleće i posle obimnih kiša. Mogu je obilaziti i slikati planinari i turisti bez posebne tehničke opreme. Jedino je nepristupačnija prva kaca uzvodno koja se sastoji od tri – četiri kaskade, od kojih je najveća 15-ak metara i kroz koju se ne može proći bez klasične opreme za kanjoning. Zidovi su u potpunosti prekriveni mahovinom, pa je zadivljujući prizor unutar ove kace koji je upotpunjen bukom vode. Od siline vode i velikog pada, na sve strane se raznosi najsitnija vodena „prašina”, tako da je vrlo brzo mokar svako ko se kaci približi. Cela dolina je popunjena gustom šumom, u kojoj dominiraju velika stabla bukve i graba, a od zimzelenog drveća najrasprostranjenija je smrča. Pri spuštanju niz slapove drveće smo koristili kao sidrište, tako da nije bilo potrebe za bilo kakve druge opcije. Veliki broj stabala nalazio se i u vodi, što nam je dobro došlo kao oslonac u nabujaloj i opasnoj vodi, kao i pri prelasku sa jedne obale na drugu, ali i da upotpuni poneku fotografiju. Posle ovog impresivnog dela reka nastavlja tok jednim kraćim delom, kao svaka planinska reka, a planinarska staza je na tom delu tik uz vodu. Posle nekoliko stotina metara, u Izubru se, sa desne strane, uliva potok Glibovac, koji se sliva direktno sa vrha Crepuljnik i često je bez vode. Međutim, ovoga puta bio je po vodenom toku kao Izubra i bez posebne opreme skoro je bilo nemoguće preći ga, a ne okvasiti se. Nizvodno od ovog mesta voda je bila veća i jača, dok su vodopadi, uglavnom, otvorenijeg tipa, ne mnogo veliki i vidljivi sa planinarske staze. Svaki vodopad je bio na svoj način lep. Pristupačnost ovom delu kanjona dala nam je prostora da se opustimo i uživamo u potpunosti u svakom detalju. Bajkovita šuma i dosta vlage pogoduje daždevnjacima, pa pred kraj ugledasmo jednog.
Izubri ćemo se, svakako, ponovo vratiti, a najviše zbog jednostavne pristupačnosti za sve one koji se i ne bave kanjoningom ili bilo kojom drugom sportskom aktivnošću.

Tekst: Miloš Radević/extremecanyoning.com
Foto: Predrag Vučković/extremecanyoning.com

Sve fotografije, tekstovi i materijali sadržani na ovom sajtu su zaštićeni međunarodnim zakonom o autorskim pravima i ne smeju se reprodukovati, distribuirati i postavljati na drugim sajtovima bez prethodne pisane dozvole vlasnika. Predrag Vučković kao fotograf i Extreme Canyoning Team su vlasnici i autori svih materijala sadržanih na ovom sajtu (sa izuzetkom materijala saradnika).