EXTREME CANYONING U MAGAZINU URBAN BUG

Share on Facebook

Zadovoljstvo nam je da interesovanje za kanjoningom konstantno raste, i da sve veći broj medija objavljuje priče o avanturama u kanjonima. Ovog puta na naše veliko zadovoljstvo priču o kanjoningu objavio je magazin Urban Bug u svom julskom izdanju.

 

Ekstremni kanjoning

Kanjoning je avanturistička aktivnost, koja podrazumeva prolazak kroz kanjone koji se nalaze u podnožju planina u fascinantnoj i netaknutoj prirodi, savladavanjem prirodnih prepreka poput vodopada, kaskada, prirodnih bazena (kazana). Tom prilikom koriste se različite veštine hodanja i tehnike kao što su: otpenjavanje, penjanje, spuštanje niz uže, pešačenje po eksponiranom terenu ili vodenom toku, provlačenje kroz uske procepe, skakanje u vodu i plivanje.

Tirkizno zelena voda, neverovatni vodopadi, uski hodnici, vertikalne litice, različiti oblici kamenih figura i skulptura zidova koje je voda oblikovala godinama, raznolikost biljnog i životinjskog sveta predstavljaju pravi estetski doživljaj, što ovaj sport čini jedinstvenim, atraktivnim i zabavnim. Izvesne sposobnosti poput navigacije, umeća pronalaženja staza i mnoge druge veštine korisne u snalaženju u divljini, preduslov su za ovu aktivnost, koja se često odvija na veoma izolovanim i udaljenim mestima. Savršeni kanjoni za ovaj sport upravo su oni koji u stenama imaju formirane uske useke sa mnoštvom slapova, izvajanih zidova i prelepih vodopada. Mnoge vrste stena se mogu naći u kanjonima. Kanjoni mogu biti veoma laki ili ekstremno teški i zahtevni, ali naglasak u ovom sportu obično je u estetici, zabavi i avanturi pre nego u tehničkoj težini.  Broj ljudi svih dobi i stepena spremnosti koji se bave ovom aktivnošću konstantno se povećava širom sveta. Rute za kanjoning postaju svakim danom sve popularnije. Posebno je atraktivan kanjoning u planinskim kanjonima sa tekućom vodom, a u našem balkanskom regionu ovakvih lokacija ima u izobilju.

Ako ste zainteresovani, možete pronaći izuzetna mesta pogodna za ovaj ekstremni sport u kanjonima našeg regiona (Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Makedonija), a neke od vodećih zemalja u kanjoningu su: Novi Zeland, Australija, SAD, Brazil, Ekvador, Kanada, Italija, Francuska, Nemačka, Grčka, Jordan i druge.

Više informacija na extremecanyoning.com

Photo: Predrag Vučković/extreme-photographer.com
Tekst: Miloš Radević/extremecanyoning.com 

Sve fotografije, tekstovi i materijali sadržani na ovom sajtu su zaštićeni međunarodnim zakonom o autorskim pravima i ne smeju se reprodukovati, distribuirati i postavljati na drugim sajtovima bez prethodne pisane dozvole vlasnika. Predrag Vučković kao fotograf i Extreme Canyoning Team su vlasnici i autori svih materijala sadržanih na ovom sajtu (sa izuzetkom materijala saradnika).