EXTREME CANYONING U MAGAZINU ONA

Share on Facebook

Nakon prošlogodišnje objave našeg članka u magazinu "Ona" poraslo je interesovanje za ovu ekstremnu disciplinu, a naš tim je dobio još jednu rubriku u ovom ženskom magazinu koji izlazi svakog 20. u mesecu. Veoma nam je drago da je broj ljubitelja outdoor aktivnosti u porastu, o čemu govore mnogobrojni članci u raznim medijima, bilo štampanim ili na internetu.

 

Ekstremni sport u Crnoj Gori / Osvojen novi kanjon

Kompanija "Red Bull", koja je osim energetskih pića poznata i po promociji ekstremnih sportova, prepoznala je potencijal koji nudi Crna Gora i na svom sajtu objavila fotografije nekoliko crnogorskih kanjona, među njima i najpopularnijeg Nevidio.
Fascinantne snimke napravio je Beograđanin Predrag Vučković, oficijelni fotograf Red Bull-a za celi svet i jedan od osnivača tima "Extreme Canyoning" koji, za sada, istražuje i fotografiše kanjone Srbije i Crne Gore. Zahvaljujući činjenici da sajt "Red Bulla" ima 17 miliona poseta u toku jednog meseca, Crna Gora se pozicionirala u red zemalja koje imaju potencijala za razvoj ekstremnih sportova, poput Norveške, Italije i Islanda.

Perin potok
"Extreme Canyoning" tim, čiji je cilj da napravi Vodič kroz kanjone Srbije i Crne Gore, obišao je nedavno novi kanjon Crne Gore - Perin potok, u primorskom kraju obraslom maslinama.
Suva rijeka, odnosno Perin potok, nalazi se na svetoj planini Rumiji, pozicioniranoj između Skadarskog jezera na severoistoku i Jadranskog mora, odnosno Barskog polja, na jugozapadu. Uliva se u rečicu Rikavac, koja se nešto dalje uliva u more. Kanjon je orijentisan u pravcu jugozapada.
Paralelno sa kanjonom Suve rijeke, nalaze se i kanjoni Rikavac i Vruća rijeka. Ako bi ih lokacijski poređali sleva na desno, gledajući iz Bara, a ujedno i gradacijski po veličini i impresiji, neposredno pored Starog Bara je Rikavac, zatim u sredini Suva rijeka i na kraju najveća impresija od Rumijskih kanjona - Vruća Rijeka. Ove kanjone deli po jedno brdo, pa su lako prepoznatljivi sa većine mesta iz Bara i okoline.
Postoji jako lepa, stara planinarska i čobanska staza koja kreće iz Starog Bara i preseca sva tri kanjona. Nažalost, ova staza nije ucrtana ni na jednoj od mnogobrojnih mapa. Teren Rumije odlikuje nisko trnovito rastinje i oštro stenje i kamenje, pa je kretanje van staze, livada ili maslinjaka skoro nemoguće, čak i za mnoge životinje.
Suva rijeka nastaje od nekoliko  potočića i potoka od kojih je najznačajniji Perin potok, po kojem mnogi i nazivaju ovaj kanjon. U kanjon smo ušli na najvišem kraku, ispod napuštenih, zaraslih ostataka kuća i imanja Lumetića. Usput smo naišli na krdo konja, zahvaljujući kojima najvećim delom još uvek postoji staza kojom hodamo. Oni su prepušteni sami sebi i jedino se koriste u periodu berbe maslina kao radna snaga, zajedno sa magarcima.

 

Čari vodopada
Posle nekoliko sati izmarajućeg hodanja, provlačenja i skakanja, prateći vodeni tok, stigli smo na najatraktivniji i najuži deo kanjona koji je jasno uočljiv sa većine mesta unutar njega. Tu nas je sačekao vodopad od dvadesetak metara, gde se voda prelivala na nekoliko mesta. Ispod previsnog mesta krilo se jato divljih golubova. Prepustili smo se čarima vodopada i zadržali se skoro dva sata. Tu smo našli i lobanju od davno uginulog konja.
Posle tog dela sledi nekoliko uskih i manjih vertikala, posle kojih se kanjon otvara ka suncu i jugozapadu. Ostatak kanjona je otvoreniji i širi, sa visokim i impozantnim zidovima, ali bez većih vodopada. Pošto je sunce mnogo dostupnije u ovom delu, cveće je raznovrsnije, a mirisi opijajući. Sa desne strane, na vrhu litice, vidi se selo Menke. Pred sam kraj kanjona nalaze se stare brane iz doba Rimljana, preko kojih se voda pravilno preliva. Nedugo posle toga, liticu sa leve strane smenjuje maslinjak, što je ujedno i znak da smo došli do kraja kanjona. Ceo kraj je poznat po maslinama i smatra se da ima preko 120 hiljada stabala, koja su uglavnom posađena još za vreme Rimljana. Lep i opuštajući prizor na kraju kanjona upotpunjen je zalaskom sunca, divljim cvećem i druželjubivim magarcima kao najisplativijim sezonskim radnicima u maslinjacima.

Antrfile: Posetite kanjon Nevidio!
Kanjon Nevidio, udaljen 65 km od Nikšića, jedan je od najpopularnijih u Crnoj Gori i savršen za totalne početnike u kanjoningu kao i komercijalne ture. Ovaj kanjon, koji uvek stoji u ponudi Extreme Canyoning Teama (www. extremecanyoning.com), jako je dobro skriven između durmitorskih planina. Hladan je, bez sunca i prepun različitih izazova. Avantura koju pruža slična je ozbiljnom vodenom parku.

Tekst: Miloš Radević / extremecanyoning.com
Foto: Predrag Vučković / extremecanyoning.com

Sve fotografije, tekstovi i materijali sadržani na ovom sajtu su zaštićeni međunarodnim zakonom o autorskim pravima i ne smeju se reprodukovati, distribuirati i postavljati na drugim sajtovima bez prethodne pisane dozvole vlasnika. Predrag Vučković kao fotograf i Extreme Canyoning Team su vlasnici i autori svih materijala sadržanih na ovom sajtu (sa izuzetkom materijala saradnika).