EXTREME CANYONING U MAGAZINU ELEVATE

Share on Facebook

Extreme Canyoning tim sa velikim zadovoljstvom predstavlja naslovnu stranu drugog septembarskog izdanja magazina Elevate, oficijalnog inflight magazina Air Serbia, na kojoj se Miloš Radević spušta niz vodopad u kanjonu Barska Reka. Pored naslovne strane unutar magazina objavljen je i intervju na 6 strana o kanjoningu u našem regionu i o prelepim lokacijama koje ovaj ekstremni sport nudi svojim uživaocima.

Elevate magazin

ISKUSTVO NEDIRNUTE PRIRODE

Srbija i Crna Gora stvorene su za kanjoning. Raskošne planine, ispresecane potocima i rekama, s čudesnim mestima od kojih zastaje dah, nude ljubiteljima ovog nesvakidašnjeg sporta priliku da osete duboku
povezanost čoveka sa celim kosmosom.

Elevate magazin

Kanjoning je jedna od avantura u kojima stičete osećaj da se nosite sa prirodom i njenim iskušenjima, a da istovremeno uživate. Kanjoning je prolazak preko nedostupnih predela i prirodnih prepreka, vodopada, vertikalnih litica, kamenih uskih hodnika, useka u stenama...
Spuštanje niz uže, skokovi u vodu, hodanje po vlažnom i klizavom terenu, plivanje ili provlačenje kroz uske procepe, orijentacija i pronalazak prave putanje, neretko i penjanje, elementi su ove u svetu sve rasprostranjenije sportske discipline. Pored neophodne alpinističke, speleološke i ronilačke opreme, u poslednje vreme se proizvodi i specijalizovana oprema za kanjoning.
Tirkiznozelena voda, različiti neočekivani oblici kamenih figura i prirodnih skulptura zidova koje je voda oblikovala stolećima, te raznolikost biljnog i životinjskog sveta, donose kanjonašima neponovljiv estetski doživljaj, što ovaj sport čini jedinstvenim, atraktivnim i uzbudljivim. Za uživanje u čarima netaknute prirode u kanjonima potrebno je, međutim, i malo veštine i tehnike.
Kanjoni mogu biti veoma laki ili ekstremno teški i zahtevni, ali naglasak u ovom sportu je na estetici, zabavi i avanturi, pre nego u tehničkoj težini. Kao i u alpinizmu i speleologiji, a i većini ekstremnih sportova, timovi koji prolaze kroz neki kanjon odlučuju o težinu puta. Kanjonom se nekad može vrlo lako proći, no, isto tako, može biti i do krajnjih granica ekstreman, u zavisnosti od nivoa vodostaja, pristupa, evakuacije, visinske razlike ulaska i izlaska iz kanjona, rasporeda vertikala...

Elevate magazin

Idealni za ovaj sport idealni su kanjoni sa uskim usecima u stenama, sa mnogim slapovima, izvajanim zidovima i raskošnim vodopadima. Najčešće su to kanjoni manjih pritoka većih reka, tamo gde velike reke formiraju izražene kanjone ili klisure.
Poslednjih nekoliko godina, otkad sve više ljubitelja obilazi dvadesetak kanjona po planinama Srbije i Crne Gore, potvrdilo se da tu ima terena upravo stvorenih za kanjoning. Najbolje lokacije su pritoke reka Drine, Morače, Tare, gornjeg toka Ibra, srednjeg toka Lima... kao i pritoke Jadranskog mora, iznad grada Bara na planini Rumiji. Nije redak slučaj da tražeći kanjone i prolazeći njima obiđete najneverovatnija mesta na kojima niko nikada nije bio. Učesnici kanjoninga često upoznaju ljude koji žive na obodu civilizacije, na mestima do kojih vode putevi kojima retko ko prolazi.
Ekstremnim kanjoningom može se baviti svako ko ima dobru volju i malo snage. Ipak, iako nije preduslov za bavljenje ovim sportom, dobra fizička sprema jeste poželjna, jer, kanjoning nije uvek bezazlena avantura. Važna je adekvatna oprema i važno je da početnici uvek budu u timu sa iskusnima, jer se okolnosti u kanjoningu brzo menjaju. Sa sunčane stene upada se u potpuni mrak sa nabujalim vodenim tokom i uskim prolazima. Kanjonaši moraju da budu pripremljeni, snabdeveni opremom za penjanje i spuštanje, užadima i pojasevima, neoprenskim odelom, šlemom i lampom.

Elevate magazin

Kako avantura može da potraje, a i da bude opasna ukoliko ne pronađete odgovarajući put kojim ćete se bezbedno izvući, neophodna je nepromočiva obuća sa tvrdim đonom, uvek se nosi više hrane i vode, a obavezni su upaljač, nožić, topografska karta ili neki GPS uređaj, kao i nepromočiva torba. Ponekad, kada su kanjoni zahtevniji, dešava se da ekipa i prespava noć na nekoj od prepreka, pa bi i vreća za spavanje mogla da se smatra delom opreme...
Kanjoning je kolektivna disciplina u kojoj su uloge podeljene između više ljudi da bi se što uspešnije rasporedile snage pri savladavanju prepreka, ali i zato da odgovarajuća oprema bude dopremljena do željene destinacije. Ništa se ne preduzima bez prethodnog dogovora sa celom ekipom, kako bi se održali bezbednosni standardi na nepoznatim terenima.
Kanjoning otkrivaju mnogi ljubitelji osećaja slobode u prirodi. Ako ste radoznali, privlači vas magičnost vode i netaknute prirode, na nepristupačnim mestima na koja vas kanjoning odvede, možda naslutite i sopstvenu povezanost sa celim kosmosom...

Tekst: Miloš Radević/extremecanyoning.com
Foto: Predrag Vučković/extremecanyoning.com

Sve fotografije, tekstovi i materijali sadržani na ovom sajtu su zaštićeni međunarodnim zakonom o autorskim pravima i ne smeju se reprodukovati, distribuirati i postavljati na drugim sajtovima bez prethodne pisane dozvole vlasnika. Predrag Vučković kao fotograf i Extreme Canyoning Team su vlasnici i autori svih materijala sadržanih na ovom sajtu (sa izuzetkom materijala saradnika).