Extreme Canyoning u crnogorskom dnevnom listu Dnevne Novine

Share on Facebook

Nakon objavljivanja naših spektakularnih fotografija na zvaničnom Red Bull-ovom sajtu javili su nam se mnogi mediji koji su želeli da prošire priču, objave slike ili iskreiraju nešto njihovo autentično. Oni koji su bili zaista motivisani da to urade je crnogorski dnevni list "Dnevne Novine" koje su kroz njihovu reportažu zaista posvetili ogroman prostor onome što ekstrim kanjoning radi. Kako je to sve izgledalo u štampanom izdanju možete pogledati unutar ove rubrike.

Dnevne Novine

Kompanija "Red Bull", koja je osim energetskih pića poznata i po promociji ekstremnih sportova, prepoznala je potencijal koji nudi Crna Gora i ovih dana na svom sajtu objavila fotografije nekoliko kanjona u Srbiji i Crnoj Gori i medju njima najpopularnijeg kanjona Nevidio. Fotograf Predrag Vučković napravio je fotografije koje nikoga nisu mogle ostaviti ravnodušnim, pa ni "Red Bull" tim, zbog čega se Crna Gora pozicionirala u red zemalja koje, pored prirodnih ljepota, imaju potencijala za razvoj ekstremnih sportova. Norveška, Italija, Island samo su neke od zemalja čije ljepote je ova kompanija predstavila na svom sajtu, a posljednja u nizu je i Crna Gora.
Prema riječima jednog od osnivača tima "Extreme Canyoning" iz Beograda Miloša Radevića, veliki je uspjeh to što se Crna Gora našla na sajtu svjetski poznate kompanije.
"Sajt Red Bulla ima 17 miliona posjeta u toku jednog mjeseca. Objavili su priču koja nije vezana za njihove sportiste, što je prava rijetkost i uspjeh za nas koji promovisemo kanjoning", kazao je Radević Dnevnim novinama.
Vučković, koji je napravio fotografije ovih kanjona, a koji je takođe jedan od osnivača "Extreme Canyoning" tima, kazao je DN da je fokus njihovog rada trenutno na kanjonima u Crnoj Gori i Srbiji.
"Ja radim kao oficijelni fotograf Red Bull-a za cijeli svijet. To je razlog zašto su se ovi kanjoni našli na sajtu Red Bulla. Ovo je jedinstvena prilika koja se ne dobija često i prilično je jedinstvena", kazao je Vučković.
Na zvaničnom sajtu njihovog tima navodi se da je zaista teško objasniti koliko je komplikovano objaviti bilo kakvu priču na zvaničnom internacionalnom Red Bull-ovom veb sajtu sa sadržajem koji nema nikakve veze sa njhovom kompanijom.
"Atraktivnost naših fotografija, napravljeni materijali i sadržaj koji smo im poslali jednostavno ih nije ostavio ravnodušnim", navodi se na sajtu.
Tekst koji je objavio Red Bull pod nazivom "Kanjoning u Crnoj Gori", očekivano, predstavio je naše krajeve kao "brdovite".
"Duboko između brda i stijena u Srbiji i Crnoj Gori, Predrag Vučković i Extreme Canyoning Team istražili su rijetko viđene rijeke i njihove kanjone", stoji u tekstu.
Navodi se da je cilj kanjoninga savladavanje prirodnih prepreka, poput vodopada, vertikalnih zidova, prirodnih bazena i vode.
"Fotografije koje nastaju u kanjonu su jako zahtjevne, jer, pored konstantnog mijenjanja podešavanja na aparatu, uglova, drugačijih objektiva, morate voditi računa o bezbjednosti samog fotografa, kao i ostalih članova tima. Naš prioritet prolazaka kanjona je isključivo posvećen fotografijama, tako da ponekad cijeli tim učestvuje u njima, kako bismo kroz njih uspjeli da prikažemo ljudima nešto što nije svakome dostupno, a u mnogim slučajevima i teško objašnjivo", kaže Vučković, navodi se na sajtu Red Bull-a.
Cilj "Extreme Canyoning" tima je da kroz fotografije koje prave naprave vodič za sve kanjone u ovoj oblasti.
"Nešto kasnije ćemo se preorijentisati na neku od drugih zemalja gde bi pokušali da uradimo isto", kazao je Vučković.

Sve fotografije, tekstovi i materijali sadržani na ovom sajtu su zaštićeni međunarodnim zakonom o autorskim pravima i ne smeju se reprodukovati, distribuirati i postavljati na drugim sajtovima bez prethodne pisane dozvole vlasnika. Predrag Vučković kao fotograf i Extreme Canyoning Team su vlasnici i autori svih materijala sadržanih na ovom sajtu (sa izuzetkom materijala saradnika).