EXTREME CANYONING U AUTOBILD MAGAZINU

Share on Facebook

Još jedan magazin u kome je naš tim zasluženo dobio svoje strane je Autobild magazin. Od 2011. godine, domaće izdanje vodećeg svetskog časopisa o automobilizmu u svakom broju nudi ekskluzivne testove novih automobila, informacije o novinama na srpskom tržištu, polovnim automobilima, “zelenim” tehnologijama, Zakonu o saobraćaju, saobraćajnoj infrastrukturi u Srbiji, trkama i sl.

 

KANJONI UŽIVO!

Većina nas je fascinirana kanjonima reka, ali im se divimo samo iz daljine. A da li biste se usudili da ih istražite i doživite nezaboravne trenutke u raju kakav se krije na ovim mestima?

Kanjoning je ekstremni sport rezervisan za avanturiste koji žele da dožive nezaboravne trenutke upoznajući se sa kanjonima i prelepom prirodom u njenom iskonskom obliku. Upoznajemo vas sa ovom neverovatnom disciplinom koja podrazumeva prolaske kroz kanjone i to savladavanjem prirodnih prepreka uz pomoć posebne opreme... I ujedno vas nagovaramo da se upustite u ovu avanturu!
Kao što smo pomenuli, većina nas je kanjone posmatrala iz daljine, dok za prave avanturiste ova mesta su nešto mnogo više od lepog prirodnog okruženja. Kako bismo saznali šta tačno znači kanjoning i šta vam može pružiti, kontaktirali smo „Extreme canyoning“ tim, jednu od najiskusnijih ekipa kod nas, koja već dugi niz godina obilazi i osvaja brojne kanjone po našem regionu. Za poštovanje je bogato iskustvo koje su stekli prolazeći izuzetno zahtevnim terenima kanjona, ali i prizori koje su videli i, na kraju, priroda koju su osetili u njenom pravom izdanju. Srećom, ovi doživljaji nisu rezervisani samo za njih, već im se možete pridružiti! Nama je bilo dovoljno da vidimo vodopade, kaskade i prirodne bazene u kanjonima koji, osim toga, kriju još mnogo nestvarno lepih mesta, pa da znamo da ovaj vid avanture svako treba da doživi. To su mesta na kojima vam se pruža prilika da vidite i osetite tirkizno zelenu vodu, da uživate u pogledu na vodopade, da prolazite uskim usecima sa brojnim slapovima i na kraju da se osećate kao pobednik kada savladate ovakve prirodne prepreke.
Što se tiče Srbije, poznati kanjoni su Seoski potok, Knezovi i Brusnice koji se nalaze u Nacionalnom parku Tara, zatim Tribuća i Dubrašnica kod Valjeva, kanjon Izubra na Goliji, kao i Barska reka na Kopaoniku. Generalno, najzanimljiviji kanjoni za prolazak su oni sa tekućom vodom, a srećom ovakvih lokacija na Balkanu ima zaista mnogo. Međutim, najpopularniji je prelepi kanjon Nevidio u Crnoj Gori.
Ipak, kako je ovo zahtevna i ekstremna disciplina, pitali smo ko sve može da se oproba u kanjoningu i koliko je ovaj sport u stvari bezbedan. Kako smo saznali, prilikom prolaska kroz kanjone koriste se različite veštine hodanja i tehnike kao što su otpenjavanje, penjanje, spuštanje niz uže, pešačenje po eksponiranom terenu ili vodenom toku, provlačenje kroz uske procepe, skakanje u vodu i plivanje. Osim toga što morate biti dobar plivač, potrebno je da imate dobru orijentaciju i da znate da se snalazite u divljini jer kanjoni su najčešće na izolovanim i udaljenim mestima. Takođe, strah od visine i skučenog prostora kod nekoga ko želi da iskusi kanjoning ne sme da postoji. Što se tiče obuke, prvi nivo traje svega jedan dan, a drugi od sedam do deset dana. Međutim, u pojedine kanjone, poput pomenutog kanjona Nevidio i nekoliko kanjona u Srbiji, „Extreme canyoning“ tim vodi i grupe bez ikakve obuke, noseći samo osnovnu opremu. Ipak,ostali zahtevniji kanjoni podrazumevaju i korišćenje opsežnije opreme. Tu osim šlema, pojasa, neoprenskog odela, rukavica, čarapa i obuće sa čvrstim đonom, idu i čeona lampa, čutura za vodu, astrofolija. Zatim, prsluci, karabiner, alat za spuštanje niz uže... Kako je ovo ekstremni sport, rizik uvek postoji. Najčešća opasnost koja
se dešava tokom kanjoninga jeste da se uže blokira ili zakači između stena ili nekog drveta. Mada, u komercijalnim turama nikada niste sami i imate rezervno uže. Takođe, tokom prolazaka kroz kanjone opasnost vreba i od vodenih bujica, kao i od bolesti izazvanih temperaturnim razlikama, poput
hipotermije i hipertermije. Zavisno od kanjona koji se posećuju grupe ljudi variraju od 6-20 članova. Ipak, najčešće se grupa sastoji od dva vodiča i šest do deset ljudi, a opremu obezbeđuje
organizator. Što se tiče cene, ona takođe zavisi od toga koji se kanon posećuje. Prolazak je od 6.000 dinara pa naviše. Na to se dodaje smeštaj i hrana u zavisnosti od lokacije. Cena za zahtevnije i super ekstremne kanjone ide i do 20.000 dinara.
I naposletku, koliko god vam se ovi tereni činili zahtevnim i maltene nemogućim, prolazak kroz same kanjone vam garantuje doživljaj koji ćete pamtiti ceo život jer prolazite nestvarno lepim i netaknutim delovima prirode a doza adrenalina je zagarantovana.

Tekst: Tina Vujanović
Foto: Predrag Vučković/extremecanyoning.com

Sve fotografije, tekstovi i materijali sadržani na ovom sajtu su zaštićeni međunarodnim zakonom o autorskim pravima i ne smeju se reprodukovati, distribuirati i postavljati na drugim sajtovima bez prethodne pisane dozvole vlasnika. Predrag Vučković kao fotograf i Extreme Canyoning Team su vlasnici i autori svih materijala sadržanih na ovom sajtu (sa izuzetkom materijala saradnika).