Extreme Canyoning tim u kanjonu Barske reke

Share on Facebook

Kada se pomene Kopaonik, prva asocijacija za većinu ljudi u Srbiji je skijanje ili branje borovnica i šetanje po prirodi. Međutim, "srpska lepotica" vešto krije svoje tajne. Mnoge od njih i nisu tako lako dostupne "običnom" svetu jer su totalna nepoznanica za većinu ljudi, pre svega zbog svoje nepristupačnosti. Jedna od njih je kanjon Barske reke koja predstavlja pravo bogatstvo Kopaonika, a nalazi se na samo 14 kilometara od strogog turističkog centra.
Kanjon Barske reke nalazi se na Ravnom Kopaoniku na oko 1000 metara nadmorske visine. Kada se makadamskim putem krene od Semeteškog jezera ka Lisini i vikend naselju, par stotina metara posle skretanja za selo Tiodže, kada se izađe na greben, jasno je uočljiv kanjon kao i slapovi. Dotle se može stići terenskim vozilom, a onda interesantnom utabanom stazom koja prelazi jednim delom i preko sipara, silazi se skoro do samog vodenog toka i početka slapova.
- Ovaj kanjon je premašio sva naša prvobitna očekivanja. Sa jedne strane deluje dosta pitomo i ima dosta rastinja u okolini, ali ogromne vertikale, klizavo kamenje i količina vode su za svaki respekt. Podseća na one najekstremnije kanjone u početku . Moram da priznam da nas je vodopad potpuno očarao svojom moći.
U kanjonu se koriste prirodna sidrišta pri spuštanju niz uže. Drveće kojeg ima puno, ali mora se voditi računa o odabiru pravog i stabilnog drveta za sidrište. Naročito treba biti oprezan jer je u kanjonu jako klizavo (jedan od najklizavijih u kojem smo bili) i ima puno krušljivog kamenja koje može lako da se pokrene. Za prolazak ovog kanjona je dovoljno uže od 60 metara kao i ostala standardna kanjoning oprema.
- Kanjon Barske reke je pristupačan turistima samo uz pratnju iskusnih vodiča i korišćenje specijalizovane opreme. Konfiguracija terena je takva da je nemoguće proći vodopad od 50 metara visine bez korisćenja užeta, pojasa i ostalih alatki. Planirali smo da tokom ove letnje sezone u ovom kanjonu organizujemo najveći broj obuka, kao i turističkih prolazaka.
Kanjon je najbolje i najatraktivnije prolaziti u periodu većih voda u proleće. U letnjem periodu kada su visoke temperature zbog svoje nadmorske visine može biti prijatan za prolazak. Barska reka skoro nikad ne presušuje, pa se u lepotama ovog kanjona može uživati tokom celog leta. Takođe, treba pomenuti, u neposrednoj blizini kanjona Barske reke nalazi se jos jedan biser ove planine, Semeteško jezero sa jedinstvenim plutajućim ostrvima.

Više o samom Kopaoniku možete saznati na sajtu KopaonikOnline.

Celokupnu galeriju kanjona Barska reka pogledajte ovde.

Share on Facebook
Share on Facebook

Sve fotografije, tekstovi i materijali sadržani na ovom sajtu su zaštićeni međunarodnim zakonom o autorskim pravima i ne smeju se reprodukovati, distribuirati i postavljati na drugim sajtovima bez prethodne pisane dozvole vlasnika. Predrag Vučković kao fotograf i Extreme Canyoning Team su vlasnici i autori svih materijala sadržanih na ovom sajtu (sa izuzetkom materijala saradnika).