Extreme Canyoning na najposećenijem sportskom portalu u Srbiji - "Sportal"

Share on Facebook

Saradnja Extreme Canyoning tima sa najposećenijim sportskim portalom u Srbiji počinje danas i to sa zanimljivom pričom o ekstremnom kanjoningu kroz tekst i fotografije u njihovoj sekciji "Ekstremni sport". Sportal.rs vam omogućava da uvek i svuda budete u toku sa sportskim dešavanjima u Srbiji i svetu. Predan tim novinara radi danonoćno da bi vas izveštavao o aktuelnim zbivanjima u svim sportovima.

O portalu sportal.rs
Naš cilj je da pružimo interesantne, relevantne i pouzdane informacije iz raznih sportskih tematika. Redovno posećujemo sportske događaje i pratimo ih za vas, bez obzira da li je u pitanju lokalni turnir ili svetsko prvenstvo. Ako je u pitanju vaš omiljen tim ili sportista, mi smo na licu mesta da prenesemo. Našim korisnicima nudimo vesti, fotografije, video klipove, analize, komentare, intervjue, reportaže, rezultate uživo, statistike i još mnogo toga iz svih sportova, kao i međusobnu interakciju u vidu korisničkih komentara, ali i mogućnost da se i sami čitaoci angažuju kao sportski reporteri u okviru sekcije Moj Sportal. Sportal.rs na srpskom Internetu postoji od 2009. godine i za samo nekoliko meseci po lansiranju, zahvaljujući poverenju čitalaca, se probio na vodeće mesto među srpskim sportskim portalima, gde je i danas.

Sportal

Jedna potpuno nova outdoor aktivnost “EXTREME CANYONING”

Kanjoning je u svakom slučaju jedan od mlađih ekstremnih sportova koji je sve popularniji u svetu pa tako i u našem regionu. Kanjoni mogu biti veoma laki ili ekstremno teški i zahtevni, ali naglasak u ovom sportu je obično u estetici, zabavi i avanturi pre nego u tehničkoj težini. Kao i u alpinizmu i speleologiji, a i većini ekstremnih sportova, nivo "Extreme" zavisi od toga koliko je ekipa ili tim koji prolazi neki kanjon spreman da ide "daleko". Naime jedan isti kanjon može biti do krajnjih granica ekstreman, a isto tako i vrlo lagan za prolazak ali sve u zavisnosti od nivoa vodostaja koji je u njemu pre svega, pa zatim i od ostalih karakteristika, pristupa, evakuacije, visinske razlike ulaska i izlaska iz kanjona, rasporeda vertikala...

Šta zapravo predstavlja "canyoning"?
Kanjoning je avanturistička aktivnost koja podrazumeva prolazak kroz kanjone, koji se nalaze u podnožju planina u fascinantnoj i netaknutoj prirodi kao i prolazak savladavanjem prirodnih prepreka poput vodopada, kaskada i prirodnih bazena. Tom prilikom koriste se različite veštine hodanja i tehnike kao što su otpenjavanje, penjanje, spuštanje niz uže, pešačenje po eksponiranom terenu ili vodenom toku, provlačenje kroz uske procepe, skakanje u vodu i plivanje. Tirkizno zelena voda, neverovatni vodopadi, uski hodnici, vertikalne litice, različiti oblici kamenih figura i skulptura zidova koje je oblikovala voda godinama, raznolikost biljnog, a i životinjskog sveta predstavljaju pravi estetski doživljaj što ovaj sport čini jedinstvenim, atraktivnim i zabavnim. Izvesne sposobnosti poput navigacije, umeća pronalaženja staza i mnoge druge veštine korisne u snalaženju u divljini, su preduslov za ovu aktivnost, koja se često odvija na veoma izolovanim i udaljenim mestima. Kanjoni koji su savršeni za ovaj sport su upravo oni koji su usečeni u stene, formirajući uske useke sa mnogim slapovima, izvajanim zidovima i prelepim vodopadima.
Koje su potencijalne lokacije za canyoning u našem regionu?
Najčešće su to manje pritoke većih reka na mestima gde velike reke formiraju izražene kanjone ili klisure. Tako u našem regionu, najinteresantnije lokacije za kanjoning su pritoke reke Drine, Morače, Tare, gornjeg toka Ibra, srednjeg toka Lima...kao i pritoke mora, iznad Bara na planini Rumiji. Nije redak slučaj da tražeći i prolazeći  kanjone obiđete najneverovatnija mesta gde niko nikad nije bio. Lepota kanjoninga se ogleda i u tome što lutajući do nepoznate lokacije ili pri povratku sa avanture, približavajući se civilizaciji najčešće imate priliku da upoznate i vidite ljude koji žive na rubu civilizacije odnosno početku potpune divljine, ne retko sa izuzetno lošim prilaznim putevima gde retko ko prolazi.
Ko može da se bavi kanjoningom?
Ekstremnim kanjoningom može da se bavi svako ko ima malo snage i malo dobre volje. Poželjna je dobra fizička sprema, ali nije imperativ, a u ozbiljnije avanture ne bi trebali da krećete bez opreme i nekoga ko već ima određena iskustva u svemu ovome. Ako patite od klaustrofobije, zaboravite na kanjoning avanturu jer su okolnosti tamo veoma promenjive pa često može da se desi da iz sunčevom svetlosti obasjanom stenom upadnete u potpuni mrak sa nabujalim vodenim tokom i uskim prolazima. Potrebno je da budete spremni na sve, da sa sobom imate opremu za penjanje i spuštanje, užad i pojaseve, sa akcentom na opremu za vlažne uslove, neoprensko odelo i šlem za zaštitu glave zajedno sa lampom. Kvalitetna namenska obuća sa tvrdim đonom, eventualno nepromočiva, je neophodna iz nekoliko razloga, a hrana i voda su obavezni u malo većim količinama, jer ukoliko idete u osvajanje nepoznatih terena, morate da budete spremni na činjenicu da avantura može da bude i opasna i da potraje, ukoliko ne pronađete odgovarajući put kojim ćete se bezbedno izvući. Upaljač, nožić, topografska karta ili neki GPS uređaj, kao i nepromočiva torba u koju ćete smestiti sve ono što je potrebno sačuvati od spoljnih uticaja su takođe poželjni, a sve ovo, govori da vam je ipak potreban neko sa iskustvom, ko će vas uputiti u tajne ove divne, ali i pomalo opasne i ne tako bezazlene avanture. Ponekada, kada su kanjoni zahtevniji, dešava se da ekipa i prespava noć na nekoj od prepreka, pa bi i vreća za spavanje mogla da postane deo opreme... zbog svega ovoga, kanjoning se smatra kolektivnom disciplinom u kojoj više ljudi deli uloge, kako bi što uspešnije rasporedili snage pri savladavanju određenih prepreka, ali i kako bi odgovarajuća oprema mogla da bude dopremljena do željene destinacije. Nije poželjno raditi ništa na svoju ruku bez prethodnog dogovora sa ekipom, kako bi se održali bezbedonosni standardi na nepoznatim terenima. Često se dešava da se tokom savladavanja prepreka naleti na neku životinju, zmiju, žabu ili čak krupniju divljač,  koju ne treba dirati jer se odlično zna ko je gost, a ko domaćin u datim okolnostima.
Još mnoštvo informacija o ovoj neverovatnoj i sve popularnijoj disciplini možete pronaći na websajtu “EXTREME CANYONING” tima www.extremecanyoning.com Takođe se možete informisati o potencijanim datumima za komercijalne i organizovane prolaske kanjona sa njima.

Text: Miloš Radević/extremecanyoning.com
Photo & Copyright: Predrag Vučković/extreme-photographer.com

 

Sve fotografije, tekstovi i materijali sadržani na ovom sajtu su zaštićeni međunarodnim zakonom o autorskim pravima i ne smeju se reprodukovati, distribuirati i postavljati na drugim sajtovima bez prethodne pisane dozvole vlasnika. Predrag Vučković kao fotograf i Extreme Canyoning Team su vlasnici i autori svih materijala sadržanih na ovom sajtu (sa izuzetkom materijala saradnika).