Extreme Canyoning na globalnom Red Bull web sajtu

Share on Facebook

Zaista je teško objasniti koliko je komplikovano objaviti bilo kakvu priču na zvaničnom internacionalnom Red Bull-ovom web sajtu sa sadržajem koji nema nikakve veze sa njhovom kompanijom. Atraktivnost naših fotografija, napravljeni materijali i sadržaj koji smo im poslali jednostavno ih nije ostavio ravnodušnim. Takođe, veliki udeo u ovoj objavi  je imao i naš fotograf Predrag Vučković koji je inače i član Red Bull Pro tima kada su u pitanju fotografi koji pokrivaju sve njihove događaje širom planete.

Kanjoning je avanturistička aktivnost koja podrazumeva prolazak kroz kanjone koji se nalaze u podnožju planina u fascinantnoj i pravoj netaknutoj prirodi, savladavanjem prirodnih prepreka poput vodopada, vertikalnih zidova, prirodnih bazena i vode. Tom prilikom koriste se različite veštine hodanja i tehnike kao što su otpenjavanje, penjanje, spuštanje niz uže, pešačenje po eksponiranom terenu ili vodenom toku, provlačenje kroz uske procepe, skakanje u vodu i plivanje.
Kanjoning kao ekstremni sport, može biti veoma rizičan i često se možete naći u životnoj opasnosti. Ponekad u ugrožavajućim situacijama kada nije moguće da izbegnete rizik begom niz stranice kanjona, sve što možete učiniti je da dovršite spuštanje. Imajući u vidu da se mnogi kanjoni nalaze na udaljenim i nepristupačnim lokacijama može biti potrebno i nekoliko sati, čak i dana da se spasilački tim probije do vas. Stalni treninzi, obuke su sastavni deo članova našeg tima koji su ujedno i iskusni alpinisti i speleolozi, kao i članovi gorske službe spašavanja.
U ovom trenutku smo fokusirani na region Srbije i Crne Gore koji imaju jako veliki broj kanjona za koje se zna, a isto tako još uvek dosta njih koji nisu otkriveni. Pored samog obilaska kanjona ujedno se bavimo i istraživačkim radom, tako da smo mnoge kanjone mi prvi otkrili i zabeleželi tačne lokacije i njihove karakteristike.

Cilj nam je da kroz fotografije koje pravim napravimo vodič za sve kanjone u ovoj oblasti. Nešto kasnije ćemo se preorijentisati na neku od drugih zemalja gde bi pokušali da uradimo isto.
Fotografije koje nastaju u kanjonu su jako zahtevne jer pored konstantnog menjanja podešavanja na aparatu, uglova, drugačijih objektiva, morate voditi računa o bezbednosti samog fotografa kao i ostalih članova tima. Naš prioritet prolazaka kanjona je isključivo posvećen fotografijama, tako da ponekada ceo tim učestvuje u njima, kako bismo kroz njih uspeli da prikažemo ljudima nešto što nije svakome dostupno, a u mnogim slučajevima i teško objašnjivo.
Tokom mog fotografisanja kroz iskustvo koje sam stekao kroz stalne i akcije i avanture koje organizujemo koristim različite fotoaparate, objektive i tehnike. Vrlo često za moje fotografije korstim i podvodnu opremu za snimanje kako bih iz kanjona izneo unikatne i jedinstvene slike.

Sve fotografije, tekstovi i materijali sadržani na ovom sajtu su zaštićeni međunarodnim zakonom o autorskim pravima i ne smeju se reprodukovati, distribuirati i postavljati na drugim sajtovima bez prethodne pisane dozvole vlasnika. Predrag Vučković kao fotograf i Extreme Canyoning Team su vlasnici i autori svih materijala sadržanih na ovom sajtu (sa izuzetkom materijala saradnika).