Extreme Canyoning - 1. Maja u kanjonu Vruće rijeke

Share on Facebook

Kanjon Vruće Rijeke se nalazi tačno između obronka planine Rumije sa desne strane i planine Lisinj sa leve strane, gledano nizvodno. Kanjon je prilično uočljiv i prepoznatiljiv sa većine mesta iz Bara. Do ulaska u kanjon postoji dva pristupa: peške od Starog Bara utabanom stazom ili terenskim vozilima od Starog Bara, preko Velenbusa ka Velikim Mikulicima sve do Džamije gde se završava put. Od Velikih Mikulica jasno je uočljiv sliv Vruće Rijeke i posle par stotina metara tu je i početak kanjona. Takođe, u periodu velikih kiša i vodostaja reka u okolini može se uočiti nekoliko većih vodopada koji nisu aktivni leti.

Sam ulazak u kanjon je jako kratko zarastao i trnovit a rečno korito šljunkovito. To traje vrlo kratko, svega par stotina metara i u ovom delu je uočljiva jedna stara brana kao i most. Vrlo brzo korito postaje stenovito i prepoznatljivo tokom celog kanjona, kao da ga je klesala najfinija ruka i to u jednom komadu. U suštini hodajući po koritu ovog kanjona već posle par minuta može se osetiti i naslutiti velika snaga bujica koje su klesale i oblikovale ovaj kanjon od pamtiveka. U početku se pešači sa blagim otpenjavanjem, uživajući u prirodnim bazenima koji su ispunjeni kristalno čistom vodom. Ovi bazeni se u samom početku mogu obići i bez kupanja ali to traje jako kratko ali s obzirom da je kanjon prilično otovoren i osunčan kupanje u ovim bazenčićima jako prija. Temperatura vode je jako prijatna kada greje sunce tako da ovaj kanjon možemo svrstati među najtoplije u regionu. U kanjonu se najviše koriste prirodna sidrišta: drveće, stenje i kamenje što dodatno oduzima vreme, ali sa druge strane daje osećaj nedodirljivosti i nezagađenosti od strane čoveka. Koliko je korito vodenog toka čvrsto i kompaktno toliko su zidovi kanjona razbijeni i krušljivi, tako da na sve strane iznad kanjona kao da vise različiti kameni blokovi. Ovo može naročito biti opasno ukoliko pada iole jača kiša ili duva vetar, tako da pojačan oprez pri planiranju prolaska kroz ovaj kanjon nije na odmet. Evakuacija pre završetka kanjona je moguća ali ne tako lako koliko deluje, tako da se preporučuje samo u krajnjoj nuždi. U kanjonu smo zatekli jednog mrtvog konja koji je verovatno tu pao sa lokalnih litica, kao i mnoštvo zmija, a samim tim i žaba različitih veličina. U kanjonu nema izrazitih vertikala, a zbog otvorenosti kanjona mnoge se mogu i obići lakšim otpenjavanjem. Najveća vertikala je oko 25 m tako da se kanjon može proći i sa jednim užetom od 50 m. Velika visinska razlika između početka i kraja kanjona kao i stalno iznalaženje prirodnih sidrišta koje oduzima dosta vremena, zahtevaju celodnevni prolazak ovog kanjona u najmanju ruku, a pri većem nivou vode najbolje je prolazak kanjona planirati u dva dana sa bivakovanjem u kanjonu. Na ovaj način kanjon se može najbolje osetiti u uslikati bez žurbe i trke. Takođe pri većim vodostajima treba biti oprezan pri planiranju potrebnog vremena za prolazak, jer jedan deo reke ponire u donjoj polovini i nije vidljiv na kraju kanjona. U svakom slučaju ovaj kanjon treba osetiti i doživeti. Najbolje vreme za prolazak je proleće.

Izlazak: Kada se dođe do mostića u Bartuli, jakom i utabanom stazom sa leve strane za 10 minuta na asfaltu.

Celokupnu galeriju kanjona Vruće rijeke pogledajte ovde.

Share on Facebook
Share on Facebook

Sve fotografije, tekstovi i materijali sadržani na ovom sajtu su zaštićeni međunarodnim zakonom o autorskim pravima i ne smeju se reprodukovati, distribuirati i postavljati na drugim sajtovima bez prethodne pisane dozvole vlasnika. Predrag Vučković kao fotograf i Extreme Canyoning Team su vlasnici i autori svih materijala sadržanih na ovom sajtu (sa izuzetkom materijala saradnika).