EXTREME CANYONING TRENING KAMP U SREDNJOVEKOVNOM GRADU

Share on Facebook

Ponovo je srednjevekovni grad Maglič (Jerinin grad iz XIII veka) bio mesto za trening i obuku ljubitelja kanjoninga okupljenih oko Extreme Canyoning tima. Najviše razloga pri izboru lokacije je svakako u lakom i brzom pristupu, savršenom prirodnom ambijentu sa pogledom na Ibarsku dolinu i jedan od najočuvanijih srednjovokovnih gradova na čijim vertikalnim zidovima smo izvodili sve vežbe.

Vremenski uslovi su bili, može se reći idealni, sa dosta sunca i umerenog planinskog vetra preko grebena Stolova uz Ibar, gde se i nalazi Maglič, tako da ni jednog trenutka nije bilo vrućina. Svakako, sve do sada nabrojano je vidno uticalo na raspoloženje svih učesnika kao i efikasnost pri izvođenju vežbi. Ovoga puta, broj učesnika je bio ograničen na 30 i teorijiski i praktično se najviše radilo na kontrolisanom spuštanju niz uže, abzajlu. Iako je u planu obuke i trening kampa bio samo najosnovniji, početni nivo, zbog jako napredne i koncentrisane grupe posle pauze su dosta uspešno rađene i tehnike samospašavanja. Demonstrirane su i teorijski objašnjene tipične situacije pri prolasku kroz kanjon i ukazano je na najčešće greške koje se dešavaju u realnim okolnostima. Izanalizirane su i pojedine nekarakteristične situacije u kanjonima. Više detalja o srednjevekovnom gradu Magliču, možete da pročitate u našem prethodnom izveštaju sa trening kampa na Stolovima.

U svakom slučaju, srednjevekovni grad Maglič postaje tradicionalno mesto redovnog okupljanja Extreme Canyoning tima pred početak svake sezone.

Photo: Predrag Vučković/extreme-photographer.com & Ivan Miladinović/extremecanyoning.com
Tekst: Miloš Radević/extremecanyoning.com 

Share on Facebook
Share on Facebook

Sve fotografije, tekstovi i materijali sadržani na ovom sajtu su zaštićeni međunarodnim zakonom o autorskim pravima i ne smeju se reprodukovati, distribuirati i postavljati na drugim sajtovima bez prethodne pisane dozvole vlasnika. Predrag Vučković kao fotograf i Extreme Canyoning Team su vlasnici i autori svih materijala sadržanih na ovom sajtu (sa izuzetkom materijala saradnika).