NOVO ISKUSTVO U KANJONU BOGUTOVSKI POTOK

Share on Facebook

U novoj avanturi kroz kanjon Bogutovski potok učestvovali su novi članovi Extreme Canyoning tima, a nekima od njih je ovo bilo vatreno krštenje jer nisu ranije boravili na ovako predivnom mestu u prirodi. Grupa od 15 osoba uputila se u jedan od najlepših kanjona u krečnjačkom delu desne pritoke Morače, prepoznatljivom po vertikalama obraslim mahovinom, ne tako velikom vodom koja povremeno ponire, kao i po jednoj od najlepših "dvorana" na našim prostorima. Ova dvorana je najšira na dnu dok se pri vrhu sužava i skoro spaja sa zalutalim i ne tako malim komadima stenja i kamenja. Na početku dvorane je izdignut kompaktan sloj sedimenta poput amfiteatra, mračne i impozantne dvorane pored kojeg iz malog jezera ističe vodopad.
Dan je počeo bez preterane žurbe ali sa poštovanjem satnice koju smo zadali i dogovorili prethodnog dana. Beše to sunčan dan kakav se samo poželeti može, jer je prethodnih dana padala kiša tako da smo se nadali dobroj vodi koja najčešće "fali" ovom kanjonu. Ovog puta vode je bilo svakako više od proseka, ali ne bi nam smetalo i da je vode bilo znatno više. U kanjon smo ušli nešto dužom i obilaznom stazom ali sa manje tumaranja i probijanja kroz gusto trnje i granje na koje smo navikli kako bi došli do vodenog toka. Hodajući pored potoka ili kroz njega veliki broj početnika, kojima je ovo bio prvi kanjon koji obilaze u životu, su nestrpljivo iščekivali prve detalje i vertikale ovog prelepog kanjona. Polako smo se približavali staroj vodenici i vertikalnoj dežurnoj steni izdaleka uočljivoj sa leve strane toka, koja predstavlja "kapiju" kanjona. Na ovom mestu kanjon se sužava značajno, a uživanje u kanjoningu počinje. Prve manje vertikale i vodopade smo savladavali sporo. Vidljiva je bila euforija, uzbuđenost, ali pomalo i strah u očima novih članova Extreme Canyoning tima kojima je to bila prva "prava" vertikala. Napredovali smo polako ali sigurno koristeći svaku priliku za fotografisanje i snimanje. Skulpture na zidovima slapova obraslih mahovinom kao da su se poigravale sa novim članovima tako da će novu terminologiju (previs, klatno, uže, sidrište, prusik...) sigurno dugo pamtiti.

Share on Facebook
Share on Facebook

Sve fotografije, tekstovi i materijali sadržani na ovom sajtu su zaštićeni međunarodnim zakonom o autorskim pravima i ne smeju se reprodukovati, distribuirati i postavljati na drugim sajtovima bez prethodne pisane dozvole vlasnika. Predrag Vučković kao fotograf i Extreme Canyoning Team su vlasnici i autori svih materijala sadržanih na ovom sajtu (sa izuzetkom materijala saradnika).